Élet-Stílus

Bob Marley – Életem a reggae királlyal

Nagyon kellett a reggae- és Bob Marley-rajongóknak egy ilyen.

Mindig is imádtuk a zenéjét, minden lemezét begyűjtöttük, még a megszámlálhatatlan mennyiségű válogatás- és koncertalbumokat is, és persze kívülről fújjuk minden dalát, méghozzá ugyanazzal a csodálatos jamaikai kiejtéssel, amit ő, a valaha élt legnagyobb reggae-király használt.

Tudni azonban oly keveset tudtunk róla, olyannyira nem volt még igazi lehetőségünk, hogy hiteles forrásból származó háttérismeretekre is szert tehessünk, hogy zenéin és szövegein túli életéről sejtéseink sem nagyon lehettek. Idáig.

Végre kezünkbe vehetjük ugyanis ezt a csodálatos kiadványt, amely tehát igen komoly hiányt pótol, és mint ilyen, hatalmas érdeklődésre tarthat számot. A hiteles forrás a könyv egyik írója, Rita Marley, Bob Marley özvegye, aki minden bizonnyal mindenki másnál jobban ismerte a nagy forradalmárt.

Elfogultság, szépítés és minden felesleges ömlengés nélkül mesél arról, hogy hogyan vált belőle előbb Bob kitartó hitvese (hogy aztán sorra szülje neki a Marley-csemetéket, a király utódjait), majd a Wailers háttérénekesnője. Egyszerre ismerjük meg Rita és Bob sorsát, Trench Townt, a reggae fénykorát, és lassan kibontakozik a történet, melynek legtalálóbb és legstílszerűbb alcíme valóban a No Woman No Cry…

A magánéleti vonulat erősen zaklatott: a házasságuk egyáltalán nem volt felhőtlen, és Rita nem is igyekszik túlságosan, hogy mindezt elkendőzze. Csalódások, szeretők, népszerűség okozta válságok, betegségek, köztük Bob rákja… Összességében elég kemény sztori, az ember nem is hinné, hogy a Wailers szövegeinek egyes sorai mennyire durva dolgokra utalnak…

A kötet közepén még soha, sehol sem látott fekete-fehér fotókat is találunk, mindenféléket: családi, esküvői, koncert- és rajongói, valamint a temetésen készült képek egyaránt megtalálhatók köztük.

A Nyitott Könyvműhely kiadványa, a Bob Marley – Életem a reggae királlyal minden valamirevaló reggae-, Wailers- és Bob Marley-fan könyvespolcára odakívánkozik.

– siráj –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik