Élet-Stílus

Kétezer-hat oszlopból áll majd az 56-os emlékmű Budapesten

Kétezer-hat vasoszlopból álló éket formáz az az emlékmű, amelyet az 1956-os forradalom és szabadságharc ötvenedik évfordulójára, 2006-ban állítanak fel Budapesten, a volt Felvonulási téren.


Kétezer-hat oszlopból áll majd az 56-os emlékmű Budapesten 1

A nyertes pályamunka makettje (Fotó: MTI)

Emődi-Kiss Tamás, Papp Tamás és György Katalin terve került ki győztesen a 78 pályamunka közül. Az egykori Sztálin-szobor helyére tervezett központi emlékművet a tervek szerint 2006. október 23-án avatják fel. Az alkotás 32 méteres területet foglal el, a legmagasabb pontján 8 méteres lesz. Ékszerű, háromszög alakú tömböt alkot, egyre sűrűsödő oszlopai rusztikusan rozsdás, illetve rozsdamentes vasból készülnek.

A kormány tavaly augusztusban döntött arról, hogy az 1956-os forradalom 50. évfordulójára készüljön emlékmű. A Miniszterelnöki Hivatal februárban hirdetett tervpályázatot az alkotás létrehozására, ez volt Magyarországon az első művészeti jellegű nemzetközi közbeszerzési tervpályázat – olvasható a Miniszterelnöki Kabinetiroda összegzésében.

Zsigmond Attila, a bírálóbizottság elnöke, a Budapest Galéria igazgatója a hétfői eseményen elmondta, a pályázat anyagát 189-en kérték ki, közülük 78-an nyújtottak be pályamunkát. A zsűrinek tíz pályázatot ki kellett zárnia, nagy részüket a titkosság megsértése, egyet-egyet a makett hiánya, illetve késés miatt – tette hozzá.

A testület elnöke kiemelte, hogy a szobrászokból, építészekből, művészettörténészekből és történészekből álló zsűri nagy érdeklődést tanúsított a különös megoldások iránt: volt pályázó, aki párafelhő-szerű alkotást képzelt el, míg egy másik tükörből készült karcsú obeliszket.

A zsűri végül Emődi-Kiss Tamás, Papp Tamás és György Katalin tervét támogatta, amely ötmillió forintos jutalomban részesült. Döntött továbbá két-két elképzelés három-hárommillió, kettő terv két-kétmillió, és ugyancsak két pályamunka másfél-másfélmillió forintos kiemelt összegű megvételéről.

Zsigmond Attila az MTI-nek elmondta, hogy az emlékmű megvalósításának összköltsége 700 millió forint. A munkálatok a helyszínen várhatóan jövő tavasszal kezdődnek meg – tette hozzá. A bírálóbizottság elnöke a legfőbb nehézségnek az engedélyek megszerzését nevezte.

A tervpályázat díjazottjainak Gyurcsány Ferenc miniszterelnök adta át az okleveleket hétfőn, a Műcsarnokban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik