Élet-Stílus

Véget ért a kecskeméti animációs fesztivál

Orosz István: Az idő látképei című filmjének ítélte oda a zsűri a kecskeméti animációs fesztivál nagydíját. A legjobb egész estés filmek között a Nyócker Kecskeméten is elvitte a pálmát.

A fesztivál nagydíját elnyert Orosz István Kecskeméten született. A plakátjaival ismertté vált grafikus régóta készít animációs filmeket is.

Kecskemét Város Díját is az elmúlt hétvégén a franciaországi fesztiválon nagydíjat nyert Nyócker című film kapta, míg a legjobb egész estés külföldi film Jacques-Remy Girerd: Özönvíz című alkotása lett, amelyet az eredményhirdetés után a főtéren felállított kivetítőn láthatott a közönség. A 72 tagú gyerekzsűri döntése alapján az ORTT 5 millió forintos különdíját Tóth Pál Rajzfilm című filmje nyerte, azzal a kikötéssel, hogy az összeget csak új film elkészítésére lehet fordítani. A film a felnőtt közönség díját is elnyerte. Szabó Gyula színművész életműdíjat kapott, a Magyar népmesék rajzfilmsorozatban végzett munkájáért.

A 7. Kecskeméti Animációs Filmfesztivált és a 4. Nemzetközi Animációs Játékfilmfesztivált három helyszínen rendezték meg. Az egyik a város főtere volt, ahol óriás kivetítőn láthatta a közönség a filmeket.

A fesztiválon 30 magyar animációs műhely mutatkozott be, és 21 nemzet 240 filmjét láthatta a közönség. A közel 80 millió forintos költséggel megrendezett ötnapos eseménysorozat az Európai Fesztiválok Szövetsége és az Európai Unió Média Programja támogatásával valósult meg, amihez Kecskemét városa 15 millió forinttal járult hozzá.

Az animációs fesztivál egyes filmjeit július 8-tól egy hónapon át, Budapesten több helyszínen is vetítik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik