Élet-Stílus

Minden régióban gyorsan terjed a Linux

A SUSE LINUX Professional sajtótájékoztatóján az operációs rendszer felhasználási területein való jelentős előretörésről számolt be a Novell vezetője.

Töretlen a Linux térhódítása világviszonylatban és Magyarországon is, ezt mutatja az IDC legfrisebb felmérése. A most megjelent LINUX 9.3 magyar verzió több tekintetben is versenyképes alternatívát kínál azoknak, akik alacsony költséggel szeretnének hatékony megoldást találni irodai megoldásaikhoz.

Szittya Tamás, a Novell Magyarország ügyvezető igazgatója szerdán, Budapesten, az alapvetően az otthoni felhasználóknak, illetve a kis cégeknek szánt SUSE Linux Professional 9.3 magyar verziójának bemutató sajtótájékoztatóján elmondta: tavaly a magyar PC piacon 44 564, Linux programmal ellátott gépet adtak el, szemben az egy évvel korábbi 32 360-nal.


Linux otthon

Az otthoni felhasználók körében a Linux elterjedése várhatóan felgyorsul, ugyanis a  SUSE LINUX professional 1000, nyílt forráskódú alkalmazást tartalmazó csomagja komplett megoldásokat kínál az otthoni irodai feladatokra. Ezenkívül számtalan kényelmi funkció és program a szórakozást, a zenehallagatást, a  digitális fényképezést, a filmnézést és a játékot  szolgálja.

Az otthonra szánt dobozban öt CD, két DVD, 1100 oldalas kéziköny, mindezen kívül lehetőségként 90 napos magyar nyelvű telepítési támogatás azoknak, akik nehezen birkóznának az installációval. Az egész meglehetősen kedvező áron jut el a végfelhasználóhoz.

Számok a világban és itthon


Az elmúlt évben Magyarországon az asztali számítógépek 16,5 százalékát adták el nyílt forráskódú Linux programmal, s az idén a világtendenciáknak megfelelően a szoftver további térhódítása várható. Az asztali gépek piacán tavaly a Linux részesedése 16,5 százalék volt, 3 százalékkal több mint egy évvel korábban.

A hordozható gépekből (notebook) idehaza – az IDC piackutató cég adatai szerint – 2004-ben 4.300 gépet adtak el Linux programmal, míg 2003-ban 2.500-at. A szoftver részesedése egy év alatt 3,6-ról 4,3 százalékra nőtt ezen a területen.

Az ügyvezető szerint a x80-as szerverek körében is gyorsan hódít a Linux: két évvel ezelőtt 1.441 gépet adtak el a programmal, tavaly pedig már 2.220-at, s így a részesedése 14,3 százalékról 18,1 százalékra nőtt.

Szittya Tamás elmondta: a Linux minden területen sokkal gyorsabban terjed, mint amilyen gyorsan az adott piac bővül. Példaként említette: míg tavaly a PC eladások 12 százalékkal nőttek, addig az asztali gépes Linux forgalma 37,7 százalékkal. A hordozható gépek piacán az arány 44, illetve 72 százalék, míg a szerverek esetében 22, illetve 54 százalék volt 2004-ben.

Az ügyvezető szerint a nyílt forráskódú szoftverek terjedése jót tesz a piacnak is, hiszen az elmúlt egy-két évben az operációs rendszerek ára jelentősen, esetenként 30-40 százalékkal is mérséklődött. Az előrejelzések alapján az idén 50-60 százalékkal nő a linuxos asztali gépek eladása, s elérheti a 60-65 ezer darabot.  A SUSE részesedése a magyarországi Linux piacon ebben a körben 70-80 százalék körüli.

A Novell az idén a 9.3-as programból mintegy 10 ezer eladását tervezi.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik