Élet-Stílus

Nyolcvan éves Darvas Iván

Születésnapja alkalmából levélben köszöntötte Darvas Ivánt a kulturális miniszter, kifejezve a Nemzet Színésze iránti nagyrabecsülését.

Bozóki András levelében felidézte Darvas Iván leghíresebb film- és színpadi szerepeit, amikor feltette a kérdést, mit lehet mondani egy színművésznek, “aki Bakaruhában is, Díszmagyarban is az egyik legnagyobb tudott maradni? Aki nemcsak a filmszalagon, hanem magánemberként is átélt már Hideg napokat, bőrén érzett több tucat Budapesti tavaszt, és azt is jól tudja, mennyit ér az igazi Szerelem?”.

Az elmúlt több mint ötven év egyik legnépszerűbb színésze Darvas Szilárd néven született a ma Szlovákia területén található Belyén, orosz származású anya és magyar apa másodszülött fiaként.

Hosszú pályafutása alatt elhalmozták kitüntetésekkel, de nélkülözésben is volt része. 1956-os forradalomban való részvétele miatt két évre börtönbe került, és az amnesztia után segédmunkásként helyezkedett el, míg évek múltán ismét a szerepelhetett.

Így az 1955-ös Jászai Mari-díj után 1967-ben ismét megkapta a kitüntetést. 1978-ban és 1998-ban Kossuth-díjat kapott, 1969-ben lett Érdemes művész, 1975-ben Kiváló művész. 2001-ben Pro Urbe Budapest díjat, 2002. október 23-án Nagy Imre Érdemérmet kapott, 2003-ban Prima Primissima díjjal tüntették ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik