Élet-Stílus

A Nyócker vitte a fődíjat Annecy-ban

Gauder Áron egész estés animációs filmje a Nyócker nyerte a fődíjat Európa legjelentősebb nemzetközi animációs filmfesztiválján a franciaországi Annecy-ban.

A magyar sikerfilm – amelyet eddig 80 ezren láttak a hazai mozikban – az egész estét betöltő filmek kategóriájában egy orosz, egy svéd, egy észt és egy dán filmmel mérkőzött meg. Öttagú nemzetközi zsűri ítélte a Nyóckernek a “Nagyjátékfilm Annecy Kristályát”. A fesztivál ideje alatt ötször vetítették nagy sikerrel a magyar filmet, s a rendező elmondása szerint már a hétfő esti bemutatót nagyon jól fogadta a francia közönség.

A fesztivál másik magyar díjazottja Szilágyi Varga Zoltán, aki a televíziós filmtervek kategóriájában nyerte el a zsűri Nagydíját A jókedvű örmény temetése című animációs filmtervéért.

Az animációs filmek legrégebbi és legnagyobb szabású európai mustráját a franciaországi Annecy-ban június 6 – 11. között rendezték meg, ahol 63 ország 1622 alkotással nevezett be. Ebből 32 nemzet képviseletében 207 filmet hívott meg a válogató bizottság Annecyba.

A tekintélyes rendezvényen négy magyar alkotás volt jelen, és két alkotás világpremierjére sor került. Az egészestés filmek versenyébe öt alkotást hívtak meg, köztük Gauder Áron Nyócker című gettórajzfilmjét, amely már csaknem teljesítette a támogatásához kötött előre vállalt 80 ezres nézőszámot. Az egyedi technikával készült magyar versenyfilm orosz, svéd, észt és dán alkotásokkal indul a fesztivál fődíjáért.

Magyarországot a Nyócker mellett három rövidfilm képviselte Annecyban. Ulrich Gábor Mielőtt című rövidfilmje a Kecskemétfilm műhelyében készült, és számos fesztiválra kapott meghívást, míg M. Tóth Géza Maestro című ötperces etűdjének Annecyban volt a világpremierje. Pál Balázs és Kollár Klemencz László Csigamber című alkotását a televíziós sorozatokat felvonultató programban vetítették Annecyban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik