Élet-Stílus

Hogyan lehet megállapítani a Tyrannosaurus nemét?

A paleontológusok úgy vélik, el tudják dönteni egy dinoszauruszmaradványról, milyen nemű volt az állat. A csontváz alapján történő ivarmeghatározás alapja a madarak és a dinoszauruszok közti hasonlóság.

Mary Schweitzer, a Raleigh-ben lévő Észak-Karolinai Állami Egyetem tudósa munkatársaival kidolgozott egy módszert, hogy megvizsgálja a MOR 1125, egy Tyrannosaurus rex maradványait, amelyet néhány éve ástak ki a Montana-hegységben.

A dinoszaurusz-csontváz felvágásával Schweitzer és csoportja olyasmi anyagot talált, amely medulláris csontnak látszott. Ez olyan szövet, amely a mai nőstény madarak csöves csontjainak belsejét borítja: sűrű és sok ér szövi át, és ezek részt vesznek a fejlődő tojáshoz való kalciumszállításban.

A terapodákról – arról a csoportról, ahova a T. rex is tartozik – úgy vélik, hogy közelebbi rokonaik a madaraknak, mint a mai hüllők. Noha a Tyrannosaurus rex még a futáshoz is túl ormótlan volt, akadtak üreges csöves csontjai: ez a testtömeget csökkentő tulajdonság könnyíti meg a madarak repülését. A MOR 1125-ben talált medulláris csont azt sugallja, hogy ez a példány nőstény volt.

„Most már mondhatjuk, hogy ezek az állatok úgy hozták létre tojásaikat, mint a madarak, és valószínűleg egész eltérő módon, mint a krokodilok” – fűzi hozzá Schweitzer.

Tojásvadászat

A dinoszauruszpéldányok ivarának meghatározása rendszerint bonyolult feladat. „Az egyetlen mód, ha találunk tojást a maradvány testüregében vagy megtaláljuk ezt a medulláris anyagot, minden más csak találgatás” – mondja Schweitzer. Néhány szakember azt állítja, hogy a nőstények feje díszesebb volt, illetve a csontvázuk eltért a hímekétől, de ezeket az elméleteket lehetetlen bebizonyítani.

„Elég nehéz kérdés” – ért egyet Paul Barrett, a londoni Természettudományi Múzeum dinoszauruszszakértője is. – „Kihalt állatokkal van dolgunk. Néha olyan szerencsések vagyunk, hogy két jól elkülöníthető csoportra osztható dinoszauruszpopulációra bukkanunk, de még ekkor is nehéz lehet eldönteni melyik melyik.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik