Élet-Stílus

Nagy az érdeklődés az 1-es terminálért

Számos légitársaság szeretné használni a műemléki környezetben üzemelő Ferihegy 1 terminált. A repülőtér szerint a terminál megnyitása enyhíti az 2-es terminál egyre nagyobb zsúfoltságát.

A május 30-i határidőig a vártnál is több légitársaság jelezte szándékát a ferihegyi nemzetközi repülőtér 1-es termináljának használatára. A repülőteret üzemeltető Budapest Airport valamennyi budapesti légitársaság számára kiajánlotta az 1-est, mely iránt hagyományos és fapados légitársaságok egyaránt kifejezték érdeklődésüket.

A régi-új terminál átlagos kihasználtság mellett évente 2,5 millió utas kiszolgálására lesz képes – közölte Fórika Ibolya, a repteret üzemeltető Budapest Airport Rt. (BA) kommunikációs igazgatója.

Az 1-es terminál használatát a ferihegyi 2-es terminál jelenleg hatályos illetékénél alacsonyabb áron ajánlotta a BA a légitársaságok számára. Fórika szerint a budapesti repülőtér új termináljának díjai jóval a prágai és bécsi vetélytársak által meghatározott árak alatt vannak.


Több légitársaság is panaszkodott a ferihegyi légikikötő egyre fokozódó zsúfoltságára. Nemrég azt követelték a BA-tól, hogy vagy változtasson a viszonyokon, vagy csökentse felére a reptéri illetéket. Ez jelenleg 13 euró utasonként. A privatizáció előtt álló reptér – úgy tűnik – a bevételcsökkenés helyett inkább a mihamarabbi kapacitásnövelést választotta, noha a felújított 1-es terminál átadása már régóta esedékes.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik