Élet-Stílus

Bankcsalókat támadnak a hackerek

Érdekes háború kezd kialakulni az internetes bűnözők között. Az új összecsapások azonban mindenképpen azt jelentik, hogy ezáltal az átlag felhasználók számára akár még biztonságosabbá válhat az internet.

A biztonsági szakértők eleinte nagyon meglepődtek amikor azt vették észre, hogy egyre több hackertámadás éri az adatcsalók (phisherek) által a felhasználók adatainak megszerzésére használt phishing-oldalakat. A csalásoknál alkalmazott oldalakat, illetve azok webszervereit sorozatosan hackertámadások érik és a “jófiúk” még a veszélyre a figyelmet felhívó üzeneteket is elhelyeznek az érintett oldalakon. Az első ilyen támadásokra a Netcraft nevű internetszolgáltató cég hívta fel a szakemberek és a közvélemény figyelmét.

Emlékeztetőül: ezek a csalások hamis email üzeneteket, honlapokat, felpattanó üzeneteket használnak személyes és pénzügyi adatok eltulajdonítására, (pl: számlaszámok, jelszók és PIN kódok eltulajdonítására). Először a PayPal internetes fizetőszolgálat és a NatWest Bank honlapjainak pontos másolatát képező phishing-oldalak ellen irányultak ilyen akciók. Azóta azonban egyre gyakrabban fordulnak elő ezek a jótékony támadások.

A Netcraft szerint azonban megkérdőjelezhető ezeknek az akcióknak a törvényessége, ugyanakkor azt a vállalat is elismerte, hogy a támadásoknak csak a phisherek váltak az áldozataivá. A The Lad Wrecking Crew brit hackercsoport tagjai ezzel szemben úgy vélik, hogy a célpontjaik mind-mind illegális oldalak, illetve az ezeket üzemeltető internetes szerverek üzemeltetői is bűnrészesek. Egy másik hackercsoport szerint a phisherek (adathalászok, adatcsalók) mindenkit meglopnak, egyszerűen nincs lelkiismeretük. Az igazságügyi szervek képtelenek megakadályozni őket a tevékenységük elkövetésében, a hackerek azonban büszkék arra, hogy ők képesek.

A biztonsági szakértők szerint kérdéses, hogy jogszerű-e ez a megoldás a phisherek ellen, azonban ennek ellenére a hackerek akcióikkal némi szimpátiát máris kivívtak. Mint azt Susan Larson, a Surf Controll nevű számítógépes biztonsági cég alelnöke kijelentette: szakemberként ezen módszerek átvételét nem ajánlják senkinek sem, azonban véleménye szerint a hackerek technikailag képzettek és eléggé haragszanak is a phisherekre is ahhoz, hogy még jó darabig folytassák a támadásokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik