Élet-Stílus

Az indiai génkutatás HP-szuperszámítógéppel gyorsít

Az indiai Új-Delhiben működő Génkutatási és Integratív Biológiai Intézet (Institute of Genomics and Integrative Biology, IGIB) a HP négy teraflop teljesítményű linuxos szuperszámítógépét választotta élettudományi és számítógépes biológiai kutatásainak gyorsítására.

Ázsia legnagyobb teljesítményű HP-szuperszámítógépének üzembe állításával az IGIB olyan, szintén HP-rendszereket használó globális kutatólétesítményekhez csatlakozik, mint az USA-beli Pacific Northwest National Laboratory, Pittsburgh Supercomputing Center, Sandia National Laboratory vagy Los Alamos National Laboratory.

Az IGIB a genetikától a biotechnológián át a fehérjék, a gyógyszerek és a személyre szabott gyógyászati módszerek vizsgálatáig, számos területen végez kutatásokat.

„A HP Cluster Platform méretrugalmas architektúrájával nagyszabású, összetett szimulációs kísérleteket végezhetünk például a molekuláris kölcsönhatások és dinamika, vagy a fehérjék térszerkezetének vizsgálata terén” – mutatott rá Dr. Samir Brahmachari, az IGIB igazgatója. „Ez a technológia – a HP élettudományi tapasztalataival és szakértelmével kiegészítve – hozzásegít minket az információk, a rendelkezésünkre álló tudásbázis gyorsabb eléréséhez, és megkönnyíti kutatóink számára az új gyógyszer-hatóanyagok felfedezését, valamint a komplex betegségek minimális mellékhatásokkal járó gyógyszereinek kifejlesztését.”

A 288 node-os HP Cluster Platform 3000 rendszer IntelŽ Xeon™ processzoros HP ProLiant szerverekből áll, és Linux alatt XC System Software alkalmazásokat futtat. Tíz gigabit/másodperc sebességű InfiniBand interconnect-egységeket használ a fürtcsatlakozáshoz, a felügyeleti feladatokat pedig az XC System Software képességeivel látja el.

Az IGIB emellett egy nagy teljesítményű, 24 node-os, Linuxot futtató HP ProLiant fürtöt és egy kísérleti projektek támogatására alkalmas HP Integrity Superdome szervert is vásárol a HP-tól. A biztonsági másolatkészítést 12 terabájtos HP StorageWorks Enterprise Virtual Array 5000 háttértárral és HP StorageWorks MSL6060 szalagkönyvtárral támogatja.

A HP Cluster Platform és az XC System Software a HP 2004 novemberében bemutatott Egységes Fürtportfóliójának (Unified Cluster Portfolio) része. A kínálat elemei a számítógépes biológiában generált óriási adattömeg kezeléséhez és megjelenítéséhez nyújtanak segítséget. Az iparági szabványos processzorokkal (Intel Xeon, Intel ItaniumŽ és AMD Opteron™) ellátott szerverekből álló portfólió több operációs rendszert (HP-UX, Microsoft WindowsŽ, Linux) is támogat.

A nyílt, szabványos platformok segítségével az IGIB könnyen megosztható komplex bioinfromatikai algoritmusokat dolgozhat ki, és hatékony együttműködést folytathat a világ más vezető kutatóintézeteivel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik