Élet-Stílus

A Sony lerántotta a leplet a PlayStation 3-ról

A legnagyobb amerikai szórakoztató elektronikai kiállítás forgatagában is képes volt a Sony meglepni a Playstation-rajongókat. A hétvégén nyilvánosságra hozta a leendő szuperkonzol technikai részleteit, mintegy válaszként az Microsoft XBox-360 bejelentésére.

A harmadik generációs PlayStation nem csak futurisztikus kinézetével, de technológiai újdonságaival is igyekszik megnyerni a vásárlókat.

Döbbenetes teljesítménye válasz a konkurens XBox-360 és a Nintendo milleneum kihívásaira. A 2006-ra ígért szuperkonzol nem egyszerű továbbfejlesztése elődeinek, hanem komoly technológiai lépés a szórakoztató informatika világában.

A leendő vásárló nem csupán egy játékgépet vásárolhat majd a pénzéért, hanem a ma ismert csúcstechnológia egy újszerű, multifunkcionális készülékét. A múlt héten bejelentett XBox számolási sebességét tekintve – 1 teraflop – ennek mintegy dupláját ígérik a Sony szakemberei.

Az adatok tengerében keresgélve érdemes

A Processzor

A Cell összesen kilenc processzor-magot tartalmaz, köztük egy 64 bites IBM Power architektú-rájú központi egysé-get, amelyhez össze-sen nyolc egyszerűbb társprocesszor tarto-zik.

A Power-alapú mag gondoskodik az ope-rációs rendszer futta-tásáról és a nyolc társprocesszor vezér-léséről. A társpro-cesszorok valójában igen egyszerű vektor-processzorok dara-bonként nyolc végre-hajtóegységgel és minimális méretű memóriával.

megemlíteni a processzort, amely több magvas Power PC alapú 3.2 GHz-es CPU. A videokártya és a processzor speciális együttműködésével egyedülálló részletességű grafika és nagy pontosságú realtime rendering érhető el. A kártya gyorsasága és speciális technológiai megoldása a PSX-3-at alkalmassá teszik HDTV-eszközként való felhasználásra is.

A processzor képes kezelni a Dolby 5.1 DTS hangrendszert, ezzel egy tökéletes házimozirendszer alapja is lehet a játékgép funkció mellett.

A Sony fejlesztői azt nyilatkozták, hogy a konzol már képes lesz kezelni az új, nagy tárolókapacitású Blu-ray rendszert és természetesen minden ma ismert CD-, DVD-szabványt is. Ethernet-, WIFI-, bluetooth-, USB 2.0 rendszerei által minden lehetőséggel ellátták a hálózati és a mobil internetes kommunikációhoz.

Mindent összevetve a Sony magasra tette a lécet a konkurens gyártók számára technikailag és design szempontból egyaránt. 2006-tól így nehéz idők jöhetnek az XBox-ok forgalmazóira.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik