Élet-Stílus

Bizonytalanságok a wi-fi körül

A piacelemzők szerint azok a szolgáltatók, akik a rendszer széles körű elterjesztését ajánlották partnereiknek, nem tanulmányozták kellőképpen a Wi-Fi hálózatok alkalmazásának feltételeit és megvalósításának körülményeit.

Egyelőre kétségesnek látszó előnyökkel szolgálnak azok a városi tulajdonban üzemeltetendő, vezeték nélküli, szélessávú hálózatok, amelyek megvalósításáról most az Egyesült Államokban számos helyen, például Chicagóban, Philadelphiában, Las Vegasban, New Yorkban és San Franciscóban tárgyalnak. – Legalábbis ezt állítja egy nemrégiben megjelent tanulmány, amelyet a washingtoni központú New Millennium Research Council (NMRC) adott ki.

Az NMRC a közügyekre és kapcsolatkezelő szolgáltatásokra specializálódott Issue Dynamics nevű tanácsadó cég független leányvállalata. Ügyfelei között tudhatja például az SBC-t és a Verizont is, amely cégekkel szemben riválisként lépnek fel majd a Wi-Fi-re átálló városok,

Kockázat vagy jótétemény?

Az óvatosságra intő vélemények ellenére persze vannak olyanok is, akik úgy vélik, ebben a fázis-ban még túl korai lenne megítélni, hogy a Wi-Fi hálózatok áldást vagy kudarcot hoznak-e a városok számára. Mégpedig azért, mert még nem épültek ki olyan arányban és kiterje-désben, hogy ezt meg lehessen ítélni -mondta Frank Hanzlik, az austini székhelyű Wi-Fi Szövetség igazgatója, hozzáfűzve, hogy az eddigi megvalósítá-sok hot-spot jellegű alkalmazások, illetve esetenként campus típusúak.

Úgy véli, mivel ez egy éretté váló technoló-gia, egyes bizonyta-lansági tényezők már ki is hagyhatók az egyenletből; a Wi-Fi mindenféle alkalma-zási területen föltűnik – működik és költ-séghatékony.

Hanzlik szerint a technológiai hibákat az elmúlt pár év során már kiküszö-bölték – így ma a vezeték nélküli hozzáférési terveket dédelgető városok számára az igazi kihívás ott kezdődik, hogy miképpen tudják átvenni a hot spot koncepciót és felpumpálni, megiz-mosítani a megfelelő méretűre.

ha sikerül valóra váltaniuk vezeték nélküli szolgáltatói terveiket.

Negatív hatások?

A tanulmány szerzői figyelmeztetnek: ha a javaslatokat nem vizsgálják át alaposan, az adófizetők pénzét esetleg olyan technológiába fektetik be, amely hamarosan elavulttá válik. Szerintük a városi Wi-Fi hálózatok számos komoly problémát vetnek föl, amelyeket a helyi közigazgatás egyszerűen figyelmen kívül hagy abban a lázas sietségben, amelynek hevében több millió dollárt költ hálózatfejlesztésre és bővítésre.

Fenntartásaikat a következőképpen fogalmazzák meg: „A hivatalvezetők és adminisztrátorok szándékai csodálatra méltók ugyan, ám a városi kézben lévő Wi-Fi hálózatok üzembe állítása valószínűleg egyaránt hátrányosan befolyásolja majd a helyi költségvetés alakulását, valamint a telekommunikációs iparban folyó versenyt, és a városvezetők ígéreteivel ellentétben sem gazdasági növekedést nem eredményez, sem pedig új munkahelyeket nem teremt.”

Digitális megosztottság

A szerzők a tanulmányban kimondják: a városi tulajdonban lévő Wi-Fi hálózatokkal nem oldható meg a digitális megosztottság nagy problémája, és a szélessávú piaci versenyt sem fogja ösztönözni. Súlyos hiányosságokat és hibákat látnak a városi üzemeltetésű, vezeték nélküli hálózatokra vonatkozó tervekben: ilyenek például azok az esetleges többletköltségek, amelyek egyéb, prioritást élvező területek elől vonják el a polgárok pénzét. Az, hogy a város Wi-Fi-szolgáltatóként az adófizetők anyagi támogatásával lép be új riválisként, káros hatással lehet a törvényes kereskedelmi szélessávú versenyre. S nincsenek bizonyítékok arra vonatkozóan, hogy az új Wi-Fi rendszerek hozzájárulnak a gazdaság fejlődéséhez és új munkahelyeket teremtenek.

Ezzel szemben azonban tény, hogy a szélessávú hálózatok kiaknázását célzó városi kísérletek ezt megelőzően kudarcot vallottak; nyugtalanító és indokolatlan a tervek támogatóinak az a magabiztossága, ahogy a bizonytalan, „ha megépítjük, jönni fognak” típusú feltevéseket kezelik, s amelyekre végül is a legtöbb városi üzemeltetésű Wi-Fi-forgatókönyvet építik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik