Élet-Stílus

Megnyitott Cannes

A világ leghíresebb filmfesztiválján a benevezett 21 film 58-adszor is megkezdte versengését az arany pálmáért. Magyar alkotások is érkeztek a francia Riviérára.

A kanadai Cirque du Soleil akrobatáinak bemutatója után szerdán a hollywoodi sztár, Aishwarya Rai, valamint a Kerülőutakat és a Schmidt történetét jegyző amerikai rendező Alexander Payne nyitotta meg a fesztivál hivatalos programját.

Az idei versenyben a filmszakma legelismertebb rendezői nevezték filmjeiket. Indult Wim Wenders, Jim Jarmusch, Gus Van Sant, Michael Haneke, David Cronenberg és Atom Egoyan is.

A zsűriben pedig ugyancsak világsztárok fognak dönteni. A nehéz ember hírében álló szerb származású rendező, Emir Kusturica lett az elnök, döntnökök között pedig a hongkongi rendező fenegyerek John Woo, a mexikói származású Salma Hayek. A nemzetközi hírességek mellet kevébé ismert nevek is képviselik a szakmát, mint a spanyol színész Javier Bardem, az indiai színésznő Nandita Das, a német Fatih Akin, vagy a brit Toni Morrison.

Az első filmvetítésen a francia drámát, a versenyben is szereplő Lemminget mutatták be. A fesztivál azonban arról is híres, hogy a nagy költségvetésű hollywoodi szuperprodukciókat is Cannes-ban indítják útnak, akárcsak annak idején a Gyűrűk ura induló részét. Idén egy másik hollywoodi eposz záró darabjának, a Star Wars – a Sithek bosszújának lesz a premierje.

Spielberg ugyancsak nagyon várt sci-fijének, a Világok háborújának is a Riviérán lesz a bemutatója. A HG Wells klasszikusának feldolgozását egyébként csak júliustól fogják vetíteni Tom Cruise-zal a főszerepben.

Magyarországot négy alkotás fogja képviselni, a Johanna, a Before Dawn, a Résfilm és a Vonaton. A rövidfilmes versenyszekcióban vetítik majd Kenyeres Bálint Before Dawn című munkáját, Mundruczó Kornél Johannája pedig az Un certain regard (Egy bizonyos tekintetben) című blokkban mutatják be. Kardos Sándor Résfilmjét célfotókamerával rögzítették, és a Rendezők két hetében lesz látható. A Kritikusok két hete szekcióban pedig Tóth Barnabás Vonaton című kisfilmje forog majd.


A verseny nagyjátékfilmjei:
A History Of Violence – David Cronenberg
Bashing – Kobayashi Masahiro
Batalla En El Cielo (Battle In Heaven) – Carlos Reygadas
Broken Flowers – Jim Jarmusch
Caché (Hidden) – Michael Haneke
Don’t Come Knocking – Wim Wenders
Election – Johnnie To
Free Zone – Amos Gitai
Keuk Jang Jeon (Tale Of Cinema) – Hong Sangsoo
Kilometre Zero – Hiner Saleem
Last Days – Gus Van Sant
Lemming – Dominik Moll
L’enfant – Jean -Pierre És Luc Dardenne
Manderlay – Lars Von Trier
Peindre Ou Faire L’amour – Jean-Marie Larrieu, Arnaud Larrieu
Quando Sei Nato Non Puoi Piu Nasconderti – Marco Tullio Giordana
Shanghai Dreams – Wang Xiaoshuai
Sin City – Robert Rodriguez, Frank Miller
The Three Burials Of Melquiades Estrada – Tommy Lee Jones
Three Times – Hou Hsiao Hsien
Where The Truth Lies – Atom Egoyan

Ajánlott videó

Olvasói sztorik