Élet-Stílus

Vezeték nélküli lehet az internetes telefon

Világszerte számtalan szakember dolgozik azon, hogy létrehozzák a VoIP vezeték nélküli megfelelőjét. A kutatók már nevet is adtak a még nem létező rendszernek: Voice-over-WiFi, vagyis VoWiFi.

Az internetes telefon és a vezeték nélküli technológiák egyesítése foglalkoztatja jelenleg a leginkább a távközlési szakembereket. Az internetes telefont (Voice-over-IP, VoIP) rövid időn belül óriási népszerűségre tett szert. Ez leginkább annak köszönhető, hogy egy mikrofonos fejhallgatón és egy internet-hozzáférésen kívül csak egy szoftverre van szükség és máris bárki felhívhat bárkit a világ bármely táján (lásd Skype ). A VoIP vonzereje ezenkívül abban is rejlik, hogy mindezt úgy lehet megtenni, hogy általában az internet-elérés díján kívül egy fillérbe sem kerül.

Érthető tehát, hogy már nem csak a magán felhasználók, de a cégek is egyre inkáb felismerik a VoIP-ben rejlő lehetőségeket és sokan ezt a távközlési formát tekintik a jövő egyik lehetséges meghatározó telekommunikációs rendszerének. A kutatók persze sosem ülnek a babérjaikon és mindig az újabb, a jobb kifejlesztésén fáradoznak. Nincs ez most másként a VoIP esetében sem. A vezeték nélküli internetes telefon szabványának specifikációiról jelenleg is tárgyalásokat folytatnak a szakemberek a Las Vegas-ban zajló Interop nevű hálózati szakkiállításon. A WiFi Alliance nevű szakmai szervezet is bejelentette, hogy természetesen érdekli az új szabvány is.

Ehhez azonban először el kell fogadni az új szabványok – mint például az IEEE 802.11n – specifikációit, amelyek már akár a 200 Megabit/másodperces adatátviteli sebesség elérést is lehetővé tennék és amelyeknél már működne egy intelligens sávszélesség-menedzselő rendszer is.

Az új szabványokat azonban, ha minden a tervek szerint alakul csak 2006-ban fogadnák el. A cél, hogy a VoWiFi-szabványt támogassák a különböző laptopok, mobiltelefonok és más mobil készülékek is (PDA-k stb.). A VoWiFi előnye lehet még a vezeték nélküliségből származó mobilitáson kívül, hogy az új szabvány minden eddiginél jobb beszédminőséget fog nyújtani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik