Élet-Stílus

A Microsoft befogadná a Linuxot?

A szoftveróriás egyre több vezető beosztású tisztviselője véli úgy, hogy a Windows és a Linux között tapasztalható szembenállás egyre jobban eltűnik, mivel a felhasználók egyszerre mindkettőre igényt tartanak.

Martin Taylor, a vállalat szoftvereinek az alternatívákkal szembeni kiértékelésére létrejött munkacsoport vezetője nyilatkozott ilyen szellemben, és hangsúlyozta, hogy a kiélezett küzdelem a múlté. Taylor ezt a Channel 9 blogger weboldalnak adott videointerjújában jelentette ki – a teljes felvétel két részletben tölthető le az oldalról.

Az igazgató kijelentése azért rendkívül érdekes, mert a munkacsoport élén Taylor az elmúlt hónapokban – Ballmer vezérigazgatóval egyetemben – arról győzködte a vállalati vezetőket és kormányokat, hogy a Windows platform és a kereskedelmi szoftverek általában előnyösebb választásnak bizonyulnak, hatékonyabb támogatást és szervezettséget biztosítva, míg a nyílt forráskódú alkalmazások nem nyújtják ugyanezt.

“Igyekszünk nem követni a régi, kemény vonalat, amely azt mondja, hogy az Windows és kereskedelmi szoftverek az egyik oldalon helyezkednek el, míg a nyílt forráskódú szoftverek ezzel szemben állnak – ennél jóval árnyaltabb a kép. Vásárlóink Windows és Linux operációs rendszereket egyaránt használnak, és könnyen előfordulhat, hogy bizonyos feladatokra a Java-t, míg más helyzetekben a .Net keretrendszert alkalmazzák. Nincs szó olyan szembenállásról, vagy-vagy kérdésről, amilyenre a média híradásaiból következtethetnénk” – hangzott el Taylor kijelentése az interjúban, amelyen Bill Hilf, a Platform Stratégia munkacsoport vezetője is részt vett.

Érdekes változás tapasztalható tehát a Microsoft gondolkodásában, és amennyiben a vállalat valóban új stratégiát követ ebben a kérdésben, az jelentős fejleményeket hozhat a szoftverpiacon. Kérdés, hogy a szoftveróriás vezetésében mennyire számít elfogadottnak az új nézet, és hogy vajon felülről irányított változásról, vagy csupán egy renitens csoport óhajáról van szó a vállalaton belül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik