Élet-Stílus

Már 20 országban fertőz a mobilvírus

Lassan terjed, de már húsz országban észlelték a mobiltelefonokat támadó vírust - jelentette be az F-Secure egyik antivírus kutatója. Legújabban Luxemburgból jelezték a Cabir névre keresztelt mobilféreg aktív jelenlétét.

A 2004-ben felismert vírus immáron 20 országban támadhatja meg a Symbian operációs rendszerekkel működő mobil készülékeket. Az első vezeték nélküli Bluetooth kapcsolaton terjedő mobil kártevő, terjedése hasonló az influenzához: közeli – körülbelül tíz méteres távolságon belül lévő – mobiltelefonokra küldi tovább magát. Az egyik gyanúsnak ítélhető működési rendellenesség, a Bluetooth kapcsolat állandó használata miatt gyorsan lemerül a készülék akkumulátora.

A Cabir, az első azonosított mobilvírus terjedése közben elérte Európát és az Egyesült Államokat és Ausztráliát is. A finnországi székhelyű F-Secure folyamatosan figyeli az eredetileg a Fülöp-Szigetekről származó rosszindulatú kódot.

Az IBM év elején nyilvánosságra hozott tanulmánya 2004. évi globális biztonsági jelentésében (Global Business Security Index Report) kiemeli, hogy idén a mobilkommunikáció területén nőnek majd a legnagyobb mértékben a vírustámadások. A jelentés készítői a Bluetooth és más vezeték nélküli átviteli technológiák biztonsági réseinek kiaknázására tett kísérletekben látják a közeli jövő legnagyobb biztonsági kockázatát. A jelentés feltételezi azt is, hogy a nem csak a mobiltelefon-készülékek, hanem a tenyérszámítógépek, és vezeték nélküli hálózatok is egyre növekvő mértékben lesznek kitéve vírus- és féregtámadásoknak.

Védekezési módok

Az F-Secure szakemberei szerint a mobilszolgáltatókon és telefonkészülék-gyártókon keresztül megvásárolható vírusvédelmet egyelőre kevesen érik el, ezért a hangsúly jelenleg a megelőzésen és a tájékoztatáson van.

A felhasználók néhány egyszerű óvintézkedéssel megvédhetik magukat a mobil károkozóktól.

A legfontosabb, hogy – a PC használatakor már megszokott módon – se Bluetooth-on, se infra kapcsolaton, se az interneten keresztül ne fogadjanak el, illetve ne töltsenek le ismeretlen vagy gyanús forrásból származó programokat.

Ha lehetséges, a tanúsítvány-kiállító szervezetek bizonyítványának segítségével bizonyosodjanak meg arról, hogy a megbízható forrásból érkezett a küldemény. Ha a tanúsítvány nem igazolja a megbízható forrást, a felhasználónak tanácsos azonnal megszakítania a letöltést.

Ha mégis ilyen alkalmazás került a felhasználó készülékére, bizonyos esetekben még akkor is megóvhatja magát, ha nem indítja el a programot.

Ajánlott ezenkívül rejtett üzemmódra állítani a mobilkészülékek Bluetooth kapcsolatát, illetve teljesen kikapcsolni a Bluetooth és az infra kapcsolatot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik