Élet-Stílus

Szlovákia és Szlovénia – síszemüvegen át

Noha a léces nyomvonalak többsége ma már Nyugat-Európába vezet, kár lenne megfeledkezni Szlovákiáról és Szlovéniáról. Az öreg kontinens sítérképén biztos helyük van.

Tagadhatatlan, hogy a francia és az olasz Alpok síterepei rendkívül vonzóak, de az is tény, hogy megközelítésük kissé hosszadalmas. Hétvégi kiruccanás, besíelés vagy gyerekekkel történő utazás esetén mindenképp praktikusabb egy hozzánk közelebbi országot választani.


Szlovákia távolról sem tud olyan nagy kiterjedésű és hóbiztos pályákkal szolgálni, mint déli és nyugati szomszédaink, viszont biztos, hogy ez a verzió jár a legkevesebb utazással és talán a legalacsonyabb költségekkel. Ezért mindenképpen ideális azoknak, akik kisgyerekkel utaznak, illetve azoknak, akik csak most ismerkednek a síeléssel – úgy tartják, hogy sehol máshol nincsenek olyan buckás pályák, mint Szlovákiában, így aki itt tanul meg síelni, az jó eséllyel biztos alapokra tesz szert.







Síbarát időjárás
Remek hóviszonyok várják a síelőket március közepén Szlovákiában. Évek óta nem volt ekkora hó a Tátrában kora tavasszal. Jasnán az elmúlt napokban tovább növekedett az eddigi méteres hó, Chopok-délen pedig már 300 cm fölött van a hóvastagság. Szinte minden szlovák síterepen eléri a hómagasság az 1 métert, sokhelyütt igazi porhóban sízhetünk. Donovalyn, Talen és Kokaván is 80 -150 cm havat mértek, a jelenleg kitűnő állapotban lévő sípályákon a felvonók várhatóan március végéig, tehát a tavaszi szünetben is biztosan üzemelnek

Slágerpályák Szlovákiában

Vannak azonban kimondottan kezdők számára ideális, „legyalult”, lankás pályákkal rendelkező kis síközpontok, mint például a Budapesttől csupán 180 km-re fekvő Kokava. Itt félelemérzet nélkül teheti meg felnőtt és gyerek az első lesiklásokat, hiszen mind a naponta ratrakolt, széles és lankás pályák, mind a lassú tányéros felvonók a kezdőket szolgálják. Magyar snowboard iskola is működik itt.


Mindössze 200 kilométerre van Budapesttől Donovaly, az egyik legdinamikusabban fejlőcő szlovák síközpont. A sípályák többsége kezdőknek való, de van piros és fekete szintű pálya is. A kicsiknek kedvez, hogy van külön bébilift is a tanulópályák mellett. A sífutókat itt 40 kilométernyi pálya várja, csakúgy mint Martin közelében a Kis-Fátrában. A Budapesttől 260 kilométerre fekvő, viszonylag hóbiztos Martinske Hole 8 pályából – 3 kékből, 4 pirosból és egy feketéből – hozza össze a 6 kilométeres síterepet. 


Ugyanennyit kell utazni ahhoz, hogy Szlovákia legnagyobb sícentrumát elérjük. Jasná az Alacsony-Tátrában, a Chopok északi lejtőinél van. 20 kilométernyi sípálya és ugyanennyi sífutópálya áll a vendégek rendelkezésére, az éjszakai síelést itt is ki lehet próbálni, két kivilágított pályán.


Szlovénia – hóbiztos terepek 


Déli szomszédunkban, Szlovéniában remek és túlnyomórészt hóbiztos síterepeket találhatunk. Általában decembertől áprilisig havasak a lejtők, de néhány helyen még májusban is elképzelhető a síelés.


A magyar határhoz legközelebb Maribor található, a Pohorje-hegységben. A Budapesttől kb. 350 kilométerre lévő hely egyetlen szépséghibája, hogy kissé alacsonyan fekszik, így – bár hóágyúzzák a pályákat – nem mindig hóbiztos az egyébként nagy kiterjedésű és jól karbantartott pályarendszer. A 40 kilométernyi sípályához 15 sílift tartozik, különlegesség az 5 kilométernyi éjszakai pálya. Különösen ideális kezdőknek és családoknak, a gyerekeket síóvódába is be lehet iratni.


Ennél mindössze 20-30 kilométerrel több utazást jelent Budapesttől, ha Rogla a cél. Az igen jól kiépített sícentrum 12 kilométernyi sípályájával elsősorban nem a profikra számít, hanem a most tanulókra és a kisgyerekekkel érkezőkre – a snowboardosok pedig a félcsövet is kipróbálhatják. Külön vonzereje a helynek a közelben található Zrece termálfürdője.


Bovec – illetve Kanin, az ide tartozó sícentrum – Szlovénia észak-nyugati csücskében található, Budapesttől kb. 550 kilométerre. Festői környezetben összesen 15 kilométernyi pályájuk van, de ez akár májusban is síelhető, ugyanis a legmagasabban fekvő pálya majdnem 2300 méterről indul.


Sípályák Szlovéniában









Síterület neve
Tszfm. magasság
Pálya km / felvonók száma
Bp. távolság
Bohinj – Vogel
Bohinj – Kobla
Soriska Planina
540-1800 m
50 km / 17
530 km
Bovec – Kanin 1600-2289 m
15 km / 6
550 km
Cerkno 930-1290 m
8 km / 8
520 km
Kranjska Gora 810-1570 m
15 km / 20
530 km
Krvavec 1450-1971 m
10 km / 14
440 km
Maribor 325-1347 m
40 km / 15
350 km
Rogla 1050-1517 m
20 km / 12
380 km

                                                                                  Forrás: sielok.hu


Kedvelt hely Bohinj a Júlia-Alpokban (Budapesttől 530 km), ahol a gyönyörű tó fölött két nagyobb és egy kisebb sícentrum található: Kobla, Vogel és Soriska Planina. Kobla és a kissé feljebb fekvő Vogel (legmagasabb indulási pontja 1800 méteren van) összesen több mint 30 kilométernyi sípályát és nagyjából ugyanennyi sífutópályát kínál, csúszás után pedig befagyott vízesésen lehet kipróbálni a jégfalmászást.



Szlovákia és Szlovénia – síszemüvegen át 9

Ugyanezt a fakultatív programot az olasz határnál Kranjska Gora is nyújtja – vagyis a terep nincs kifejezetten közel hozzánk (440 km Budapesttől), viszont Szlovénia legnagyobb téli sportcentrumának számít. A 30 kilométernyi sí- és 40 kilométernyi sífutópálya mellett mozgalmas éjszakai élettel és éjszakai síeléssel csábítják a hóőrülteket; a legmagasabb indulópont 1570 méteren található


Szlovénia legnagyobb összefüggő pályarendszere Krvavec, a Kamniki Alpokban. 470 kilométerre a magyar fővárostól 33 kilométer sípálya és 6 kilométer sífutóterep az ajánlat. Mivel a hely mindössze 10 kilométerre fekszik Ljubjanától, a sítúra akár városlátogatással is kombinálható.


A 3 napos felnőtt síbérletek Szlovéniában átlagosan 58-62 euró közötti összegbe kerülnek, gyerekeknél 38-42 euróval kell számolni. Hatnapos bérlet esetén 104-112, illetve 69-75 euró  környékén mozog a tarifa. A félpanziós szállás ára 7 éjszakára idénytől, sítereptől és a szállás típusától függően 38 ezer forinttól kezdve akár 130 ezer forint is lehet; ugyanez ellátás nélküli apartmanban 24 és 50 ezer forint között alakulhat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik