Élet-Stílus

Balaton – idén lesz benne víz

Már biztos, hogy a tavalyinál magasabb lesz ezen a nyáron a Balaton vízszintje. Átlagos őszi-téli csapadék esetén jövő tavaszra újra elérheti a szabályozási sáv felső értékét. A tó tavaly augusztusban és idén májusban – képriport >>

Bár január elején még csak 31 centiméter volt a Balaton vízszintje, a január-februári havazásoknak és a csapadékosabb tavasznak hála, május elejére már 80 centiméter fölé emelkedett. (Az utolsó, május 24-ei mérés 80 centimétert mutatott.) Ez már mindenképpen kedvezőbb, mint a tavalyi szezon előtt – mondta a National Geographic Online-nak Hanga Csaba, a Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság Balatoni Kirendeltségének vezetőhelyettese. Tavaly május közepén ugyanis 63 centiméter volt a vízszint, és csak májusban 10 centiméter víz párolgott el a tóból. (Szélsőséges esetben a vízszint csökkenése napi egy centiméter is lehet, ez hatmillió köbméter víz elpárolgását jelenti.) 





Periodikus szárazság

Az első zsilip megépítése óta rendelkezésre álló, mintegy 140 éves adatsorból kitűnik, hogy a tó életében többször is előfordultak az előző évekéhez hasonló, szélsőségesen alacsony vízállások. Szélsőséges időszakot hoztak a tó történetében például az 1920-1923 közötti évek, „ijesztő” volt a tó vízszintjének éves minimuma 1946-ban (38 cm), 1949-ben (22 cm), 1950-ben (35 cm), 1961-ben (33 cm) és legutóbb 1968-ban (41 cm). A jelenlegi szabályozási szint 70 és 110 centiméter között van, azaz a cél: ebben a sávban tartani a tó vízszintjét.

Jövő tavaszra 100 centiméter felett?

A Balatoni vízszint szemszögéből az idei időjárásra nem lehet panasz: a felhős, borús idő gátolja a párolgást, az előrejelzések szerint pedig csapadékosnak ígérkezik a május 26-31, június 3-8 és június 12-17 közötti időszak is. „A szezon végén 40-50 centiméter körül lehet a tó vízszintje, nem alakul ki olyan szélsőségesen alacsony vízállás, mint tavaly októberben, amikor 23 centiméter volt” – véli Hanga Csaba.

Ha sikerülne 40-50 centiméteres vízszinttel zárni a szezont, az azt jelenthetné, hogy átlagos, 50-60 centiméteres téli-tavaszi csapadékmennyiséggel számolva a Balaton a jövő szezon elejére elérheti a szabályozási vízszint felső határát, a 110 centimétert. Az elmúlt évek aszályos időszakára való tekintettel a siófoki zsilip 2000. áprilisa óta zárva van. A szakember szerint kinyitására leghamarabb a szabályozási vízszint maximumának elérésekor van lehetőség.


Balaton – idén lesz benne víz 9

Kiváló vízminőségű strandok


A vízminőséggel idén sincs gond, a legtöbb strand kiváló minősítést kapott. Hanga Csaba szerint még a Keszthelyi-öböl vízére sem lehet rosszat mondani. A vízminőséggel egyébként tavaly sem volt semmi baj, sokakat elriasztott azonban a fonalas alga, népi nevén békanyál. A sárgás-zöldes vízi növény bár ártalmatlan, esztétikailag kifogásolható, ezért az üzemeltetők a strandokat több-kevesebb sikerrel igyekeztek megtisztítani.

Úgy tűnik, hogy a tó vízszintje idén nem lehet akadálya a balatoni turizmusnak. Most már csak a szabad rablás szellemétől kellene egyes vendéglátósoknak megszabadulniuk, valamint a szolgáltatások színvonalán kellene javítani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik