Élet-Stílus

A csúcsra értek a Mount Everest idei első hódítói

Négy amerikai és egy kanadai hegymászó jutott fel elsőként az idén a Föld legmagasabb pontjára, a Himalája hegységben fekvő Mount Everestre.

A két nepáli teherhordó és serpa által kísért, Mark Tucker (Seattle) vezette csapat délkeleti irányból közelítette meg és érte el a 8848 méter magas hegycsúcsot helyi idő szerint szombat délután 13 órakor.

Az idei év tavaszi szezonjában a csúcshódításra alkalmas első hétvégén mások is szerencsével jártak, és tucatnyian – köztük malajziaiak és görögök – másztak fel a nepáliak által Csomolungmának, a tibetiek által pedig Magasságos Istenasszonyának nevezett hegy csúcsára.

Az idei tavaszi szezonban mintegy száz hegymászó próbál szerencsét. Az áprilisra és májusra kiterjedő idényben ez volt az első olyan hétvége, amikor az időjárási körülmények lehetővé tették a hegycsúcs meghódításának megkísérlését. A múlt héten a viharos erejű szél sátrakat rongált meg, felszereléseket söpört el.

Azóta, hogy 1953. május 29-én a világon elsőként Sir Edmud Hillary és serpa kísérője, Tenzing Norgay feljutott a világ legmagasabb pontjára, mintegy 1300 ember mászta meg a Mount Everestet. Legalább kétszázan azonban nem jutottak haza élve, a hegymászási kísérletért életükkel fizettek.

Magyar hegymászók 2002 májusában jutottak fel a Mount Everestre. A kis csapat május 13-án indult el a csúcs meghódítására, majd Erőss Zsolt 25-én ki is tűzte a magyar zászlót a világ tetején. Gárdos Sándor, az egy évvel korábbi expedíció orvosa ezt nem érhette meg, a Himalája kegyetlen időjárása végzett vele.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik