Élet-Stílus

Fény derülhet a Mount Everest rejtélyére

Elképzelhető, hogy három évtizeddel azelőtt, hogy Sir Edmund Hillary és serpája feljutott a világ legmagasabb hegyének csúcsára, két brit hegymászó már meghódította azt. Új expedíció indult az Everestre, hogy kiderítse a rejtélyt.

Két brit hegymászó, George Mallory és Andrew Irvine Mount Everesten való eltűnése után nyolcvan évvel egy amerikai kutatócsoport érkezett a világ legmagasabb hegyéhez, hogy kiderítse, feljutott-e a pár a hegy tetejére – írja az AFP hírügynökség.


Fény derülhet a Mount Everest rejtélyére 1

Utoljára 1924. június 8-án látták őket

1924 júniusában, három évtizeddel azelőtt, hogy az új-zélandi Sir Edmund Hillary és serpa vezetője, Tenzing Norgay feljutott a csúcsra, Mallory és Irvine a 8848 méter magas hegy meghódítása közben eltűnt.

A 37 éves Malloryt, aki korának egyik legismertebb hegymászója volt, és a 22 éves Irvine-t, aki az Oxfordi Egyetem evezős csapatának kapitánya volt, az 1924-es Brit Everest Expedíció tagjai utoljára akkor látták, amikor 1924. június 8-án elindultak a csúcs felé. Hogy haláluk előtt feljutottak-e vagy sem, máig rejtély.

Biztos viszont, hogy fényképezőgépet vittek magukkal. Az EverestNews internetes portál támogatásával indult expedíció most ezt a Kodak VPK fényképezőgépet szeretné megtalálni. Feltételezésük szerint ugyanis a gépben lévő fekete-fehér film a hidegben épségben fennmaradhatott, így a felvételekből kiderülhet, sikerült-e eljutnia a két angolnak halála előtt a 8848 méteres csúcsra.

Mallory jégbe fagyott holttestét a Mallory és Irvine Kutató Expedíció 1999-ben 8182 méteres magasságban megtalálta. Irvine holtteste és a fényképezőgép azonban nem került elő. Az öt évvel ezelőtti expedíció nem tudta megállapítani azt sem, hogy Mallory-nak sikerült-e feljutnia a csúcsra.

Az expedíció most abban bízik, hogy megtalálják Irvine holttestét és az esetleg nála lévő fényképezőgépet. Tavaly egy alpinista látott a térségben egy holttestet, amelyen gyapjú- és pamutruházat volt – ez megfelel a húszas évek alpinistáinak viseletének.

Mallory 1921-ben és 1922-ben is megpróbált feljutni a csúcsra. Amikor megkérdezték, miért próbálkozik újra és újra, így válaszolt: “Mert ott van.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik