Élet-Stílus

Eltűnnek a spanyol bikaviadalok?

Spanyolországról a világ a bikaviadalokra és a színes ruhába öltözött, peckes járású matadorokra asszociál. Ebben komoly szerepe van Ernest Hemingwaynek, aki több művében is élteti a spanyol virtust és bikaviadalokat. A hagyomány ma már visszaszorulóban van.

Spanyolország második legnagyobb városa, Barcelona önkormányzata az utolsó aréna bezárása mellett döntött. A drasztikus lépés előtt azonban, április 6-án még népszavazás keretében kikérik a város lakosságának véleményét is.

Állatvédők felmérései szerint a városlakók 63 százaléka ellenzi a bikaviadalokat. 55 százalékuk úgy nyilatkozott, hogy a városnak el kell határolódnia a viadaloktól, különösen arra való tekintettel, hogy Barcelona 2004-ben a kultúra világfővárosa, a város ad ugyanis otthont az UNESCO támogatásával megrendezésre kerülő Universal Forum for Culture fesztiválnak.


Eltűnnek a spanyol bikaviadalok? 1


A bikaviadalok ellenzői sérelmezik, hogy a városban évente több mint száz bikát mészárolnak le pusztán szórakozásból. Spanyolország 400 még működő arénájában évente 5.000 bika esik áldozatul.

A katalán fővárosban a bikaviadalok betiltásáról szóló vita már politikai színezetet is kapott: a város a Madridtól való politikai és kulturális függetlenségét is hangsúlyozni kívánja a viadalok betiltásával.

A 19. század végén Barcelonában még három aréna is működött, azóta kettőt bezárták, az utolsót pedig zömében a Costa Bravaról érkező turisták látogatják. Katalóniában jelenleg már csak négy aréna üzemel.


Eltűnnek a spanyol bikaviadalok? 2


A bikaviadalok betiltásának persze vannak ellenzői is: a Katalán Bikaviadal Szövetség szerint a hagyomány központi eleme a spanyol történelemnek és kultúrának, valamint több ezer embernek biztosít megélhetést. A szövetség szerint a bikaviadal művészet, aki csak a kegyetlenséget látja benne, félreértelmezi a ceremóniát.

Hogy valóban sport, művészet, vagy véres látványosság, ki-ki döntse el maga. Az azonban biztos, hogy jó néhány híres művész rajongott érte: Hemingway, Orson Welles és James Joyce írók mellett Ava Gardner színésznő is a bikaviadalok (és egy matador) szerelmese volt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik