Élet-Stílus

Több száz majom árasztott el egy bangladesi várost

A bangladesi Keshabpurt hemzseg a majmoktól. Lopnak és betörnek a lakásokba, ám a helybéliek szerencsésnek érzik magukat.

Ez egy szent hely, ezért élnek itt a majmok – magyarázta a BBC Online-nak Haridun Chakrabati, a város hindu templomának elöljárója. „Az emberek kedvesek velük, istenként tisztelik őket, ezért jönnek ide.”


Tisztelik a majmokat


Banglades lakosságának többsége iszlám vallású, ám az ország Jessore régiójában, ahol Keshabpur is található, sok hindu él.

A fekete arcú langur majmokat a majom istenhez, Hanumanhoz hasonlóan tisztelik, az isten leszármazottjának tartják őket.

A rege szerint Hanuman, a majomisten Ramának, az erények istenének szolgált. Hanuman fegyvere a hosszú farka, amely természetfeletti erőt ad neki.

Hanuman dicső tetteit az egyik szent könyv, a Ramayana is megörökítette.

Elszemtelenedtek

De az állatokkal nem könnyű együtt élni! A majmok ugyanis a városban kóborolnak, átrohangálnak a kerteken, bemásznak a konyhába, élelmiszert csennek, sőt néha még az emberek bevásárló táskáját is elragadják.

A majmok szemtelenek, a nőktől egyáltalán nem tartanak, ha megkísérlik elijeszteni vagy elzavarni őket, dühösek lesznek. A kedvenc tartózkodási helyük a város kórházának tetője. Biztosra mennek, hiszen a látogatók mindig bőségesen ellátják élelemmel a betegeket.

Az első majmok több mint egy évszázada jelentek meg a városban. Egy időben több ezer volt belőlük, jelenleg számuk 350 körül van. A város hivatalosan naponta kétszer, banánnal és dióval eteti őket.

Az elektromos vezetékek veszélyesek

A helybéliek nem jelentenek veszélyt, ám az elektromos vezeték nagy ellenség. Ágról-ágra ugrálva néha megérintik a vezetékeket, és áramütést kaphatnak. Évente 15 majom hal meg áramütésben.

A város már megpróbálta a környező erdőkbe áttelepíteni a majmokat. A domináns hímeket leszedálták, és elszállították őket az erdőbe, annak reményében, hogy a többiek követik őket.

Néhány óra múlva azonban a hímek visszatértek a városba, így a helybélieknek nem maradt más, minthogy megpróbálnak együtt élni hitük tárgyával.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik