Élet-Stílus

Végveszélyben a szumátrai tigrisek

A nyolc tigrisalfajból három már eltűnt a Föld színéről, félő, hogy a következő a szumátrai lesz. Az állatra a legfőbb veszélyt az orvvadászok és a papírgyárak jelentik.

A Traffic és a WWF természetvédő szervezetek számításai szerint 1998-2002 között évente legalább 50 szumátrai tigris vált az orvvadászok áldozatává. Az utolsó, 1999-es szumátrai cenzus szerint már csak 400-500 példány élt a nagymacskából.


Végveszélyben a szumátrai tigrisek 1

A tigris

A szumátrai tigriseket az orvvadászok elsősorban bőrük miatt kedvelik, csontjaik pedig a hagyományos ázsiai orvoslásnak fontos kellékei. A WWF 24 indonéz városban vizsgálódott, ezek közül 17 helység, közel 90 boltjában árultak tigris testrészeket, fogakat, csontokat, karmokat. A tigris testrészeket illegálisan exportálják Dél-Koreába, Tajvanra, Szingapúrba, Japánba, Malajziába és Kínába.

Az orvvadászaton kívül óriási veszélyt jelent a szumátrai tigrisek számára élőhelyük fogyatkozása is. A Világbank becslései szerint Szumátra síksági esőerdője, a tigrisek élőhelye, 2005-re megsemmisül. Az erdő kiirtásért elsősorban Ázsia és a világ legnagyobb papírgyártó cége, az APP felelős. A cég havonta több ezer hektár erdőt írt ki.

A szumátrai tigris rendkívül veszélyeztetett faj, félő, hogy ez a tigrisalfaj is hamarosan kihal. A zoológusok által számon tartott 8 tigrisalfaj közül már három (a bali, a jávai és a kaszpi tigris) teljesen kipusztult, és a megmaradtak (szibériai, bengáli, hátsó-indiai, dél-kínai, szumátrai) közül is több a kipusztulás szélén áll.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik