Élet-Stílus

I.nap – öt órás rövid túra

1.nap: Tusnádfürdő, Szent-Anna tó, Mohos-tőzegláp (rövid, 5 órás túra)

Tusnádfürdő

Utunk a “borvizekben” (vasas, sós ásványvíz-forrásokban) gazdag Alcsíkba vezet. A térség elnevezése a Csíki-medence hármas felosztásából jön: Alcsík, Középcsík és Felsőcsík. Tusnádfürdő a századfordulón mozgalmas fürdővárosnak számított, erről árulkodnak szépen faragott, régi fürdőépületei, jelenlegi állapotát a hanyatlás jellemzi. A fürdővárosban viszont ma is szép számmal találunk magyar turistákat.

A helyi nevezetességek közé tartozik a Csukás-tó: bár a hegyek festői hátteret adnak a tavacskához, de a víz állapota nagyon leromlott. Tusnádfürdőn érdemes felkeresnünk két borvíz-forrást, az egymással szemben álló Aport és Mikest. Vasas, sós vizükből nem tanácsos sokat inni egyszerre. A fürdőhelyen barangolva, a sétány északi felén helyezkedik el a falfestményekkel díszített, – talán 18-19. századi -, kedves ortodox templom, aminek belső terébe sajnos nem lehet bejutni.

Szent-Anna-tó, Mohos-tőzegláp

I.nap – öt órás rövid túra 1Tusnádfürdőről Kovászna megye irányába haladva, Sepsibükszádnál kanyarodunk a hegyekbe a Szent-Anna és Mohos ikerkrátere felé. Az első 890 méter magasan helyezkedik el, közepén mélyvizű tó, amelyben nyáron fürdésre alkalmas hőmérsékletű a víz, az alján levő puha iszaprétegben botorkálhatunk. A Mohos – 1100 méteren – természeti érdekességet rejt, 60 méter mély vizén, egy 2-3 méter vastag mohatőzeg helyezkedik el. A tőzeglápra, belépő ellenében, vezető kíséretével juthatunk be. Mezitláb, bokáig érő vízben sétálhatunk a puha mohaszőnyegen, miközben egyenként látogatjuk meg a mohából kiváló tószemeket, közelebbről megvizsgálhatjuk a láp növényvilágát (rovarevő virágok, tőzegáfonya), és hallhatunk a tőzegláp életéről.

I.nap – öt órás rövid túra 2A hegyekhez a székely mondavilág megejtő történetet kapcsolt. A két hegytetőn lakó földesurak egymást túlszárnyalva akarták bizonyítani előkelőségüket. Egyikük gyönyörű hintóval hajtatott át a másik csúcsra, mire a másik földesurat elfogta a sárga irigység. Hosszú gondolkodás után kitalálta hogyan fölözhetné le társát. Hintója elé 8 környékbeli szűzlányt fogatott lovak helyett. Amikor a hintó elindult, Anna – az egyik szűzlány – elátkozta az urat, és a hegytető azon nyomban besüllyedt alattuk, a mélyedésben tó keletkezett, és a 8 lány hattyúként úszott tova.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik