Élet-Stílus

3 hónapod van, hogy megidd, óra indul!

A primőr paradicsomot fóliasátorban termesztik, de hogy lehet egy bor primőr? Egyáltalán jó az, hogy egy bor primőr? Mi ez a Beaujolais- őrület? Lássuk: újbor-mi-micsoda.

A “primőr” kifejezés most is azt jelenti, hogy a szezon előtt érkezik az áru. Magyarországon a Márton napra piacra kerülő rozékat és vöröseket értjük ez alatt. 

Miért a rozé és a vörös?

A fehér szőlőfajták többsége korán érik. Egy könnyed fehérbor akár 3 hét alatt is elkészíthető. A fehérboroktól ezért megszoktuk, hogy korán kerülnek a polcra. A kék szőlőfajták később érnek, a vörösbort elkészíteni is több idő, ezért esetében fontos kérdés, hogy mikor sikerül forgalomba hozni.

Ahhoz, hogy egy bor gyorsan elkészüljön, több körülménynek is teljesülnie kell:

Korai érésű szőlőfajta

A francia eredetit, a Beaujolais Nouveau-t Gamay fajtából készítik. Hazánkban a Néró, a Portugieser és a Zweigelt a leggyakoribb alapanyag, de Kékfrankosra is volt már példa.

Blauer_Portugieser
Portugieser szőlő (forrás: Wikipedia)

 

Speciális erjesztési módszer

A szőlőt kézzel szüretelik, hogy a fürtök sértetlenül érkezzenek a pincébe. Ez után az egész fürtöket ömlesztik egy nagy erjesztőkádba. A kád alján kifolyt mustban elindul az erjedés, a szén-dioxid pedig lassan feltölti az edényt.
Ami ez után történik, az teszi a primőrborokat szenzációssá.
Az erjedés tovább terjed a kádon belül, bejut az ép szőlőszemekbe, és ott zajlik tovább! A külvilágtól elzárva, saját héján belül erjed meg a szőlőszem. Az eredmény egy bor, aminek az íze olyan, mint egy gyümölcsléé.

Gyors tisztítás és palackozás

Miután kierjedtek a fürtök, kipréselik őket. Ilyenkor már majdnem kész is van a bor, csak tisztítani és stabilizálni kell. Szűréssel, derítéssel eltávolítják belőle a rostokat, élesztőmaradékokat. Mivel itt nincs idő megvárni a bor természetes tisztulási idejét, gyors, hatékony beavatkozásokra van szükség. Érlelés nincs, egy kénezés után mehet is a palackba.

Használati utasítás

A primőrborokat két dolog miatt szeretjük:

 

  • Mert november elején már alig várjuk az újborokat. A primőrök az új évjárat első fecskéi.
  • Mert nagyon-nagyon gyümölcsösek.

A primőrboroknak egészen nagy rajongótábora van. Minden évben türelmetlen várakozás előzi meg a piacra kerülésüket.
Amit viszont fontos róluk tudni, hogy

amilyen gyorsan elkészülnek, olyan gyorsan is öregszenek meg.

Vagyis gyorsan elveszítik a gyümölcsösségüket, egyéb értékük pedig nincs. A legjobb, ha év végéig meg is isszuk őket, de legkésőbb márciusban. Utána már úgyis jönnek a hagyományosan készített újborok.

2-days-late-676x1034
forrás: wikipedia

A határidő közelsége ne tartson vissza! Ha egy finom, gyümölcsös borra vágysz, az adventi időszakban a legjobb választás egy primőr. Karácsonyi ajándéknak is, ha az illető nem az az évekig tartogatós típus. Ami a karácsonyi ebédnél, szilveszteri buliban nem fogy el, annak pusztulásáról farsangkor feltétlenül gondoskodj!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik