Országos ellenőrzést rendelt el a gíroszt árusító éttermekben és büfékben a Nemzeti Kereskedelmi és Fogyasztóvédelmi Hatóság. Az NKFH közleménye szerint az utóbbi időben több probléma is felmerült a gíroszok készítésével és árusításával kapcsolatban, ezért kapnak most fokozott hatósági figyelmet a gíroszosok.
Az ellenőrzések során több alkalommal kiderült, hogy vagy megszakadt a hűtési lánc, vagy nem tudták megfelelően igazolni a hús eredetét, vagy a konyhák tisztaságával volt probléma.
Az NKFH az országos ellenőrzés elrendelésével azt akarja kideríteni, hogy a gíroszosok megfelelnek-e az élelmiszer-biztonsági és higiéniai előírásoknak.
Az NKFH és a szakmai irányítása alatt álló kormányhivatalok kiemelten figyelik az alapanyagok eredetét és nyomonkövethetőségét, a tárolási és hőkezelési hőmérsékletek betartását, valamint a konyhai folyamatokat, mint például a hús pácolását és nyársra húzását. A közlemény szerint a hatóság vizsgálatai emellett érintik a dolgozók személyi higiéniáját, a munkaterületek tisztaságát, a fogyasztók allergénekről való tájékoztatását, illetve azt is, hogy a vendéglátók megtettek-e minden szükséges hatósági bejelentést.
