Belföld

Szuverenitásvédelmi Hivatal: Az amerikai hírszerzésnek biztosítanak muníciót az Átlátszó közérdekű adatigénylései

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Amerikai gazdasági és politikai érdekeket szolgál ki, közérdekű adatigényléseivel pedig muníciót szolgáltat az amerikai hírszerzésnek és befolyásolási tevékenységnek – állapítja meg, többek között, a Szuverenitásvédelmi Hivatal hétfőn kiadott jelentése, amely az Átlátszó oknyomozó újság vizsgálatának eredményeit összegzi. A jelentés hét pontban foglalja össze főbb megállapításait, ezek az alábbiak:

  1. az újság tagja az Amerikai Egyesült Államok 1980-as években megfogalmazott, új nemzetbiztonsági és külföldi befolyásszerzési doktrínája szerint kiépített, nemzetközi hálózatnak, amely a világ minden pontján az amerikai érdekeket képviseli, a célország (jelen esetben Magyarország) érdekeivel szemben.
  2. Az Átlátszó külföldi érdekhez igazodva és külföldi állami finanszírozás bevonásával végzi tevékenységét.
  3. Az Átlátszó által is tematizált „átláthatóság”, „korrupcióellenesség” végső soron nem a közélet tisztaságát, a piaci résztvevők közötti kiegyenlített versenyt szolgálja, hanem az amerikai gazdasági és politikai érdekek rendkívül hatékony fegyvere.
  4. Az Átlátszó az állami és társadalmi döntéshozatali folyamatok befolyásolására irányuló tevékenységet folytat. Ennek alátámasztása érdekében a jelentés előhúzza a hat évvel ezelőtti Sargentini-jelentést, amelynek készítője „az Átlátszó és más külföldi érdekeket képviselő magyar és nemzetközi NGO-k által megküldött részjelentésekre alapozza vádjait”. A hivatal azt állítja, hogy a a Sargentini-jelentéshez „csatolt állítások és vádak” tartalmát az Átlátszó eltitkolja.
  5. Az Átlátszó a hivatal szerint a közérdekű adatigénylésekkel megszerzett dokumentumokat feltölti „a hálózat amerikai központi szervezetének szerverére”, és ezzel muníciót szolgáltat az amerikai hírszerzési és befolyásolási tevékenységhez.
  6. Az Átlátszó összetett, több szervezetet érintő finanszírozása nem átlátható.
  7. Az Átlátszó tevékenységéből eredő károkozás mértéke jelentős.

A Szuverenitásvédelmi Hivatal nemrég a Transparency International Magyarországról is jelentést adott ki. A korrupció és szervezett lopás ellen fellépő civil szervezetet a kormánypárti hivatal az Átlátszó című újsághoz hasonlóan átláthatatlanak és Magyarországra nézve károsnak minősítette. Mivel azonban a hivatalnak valós hatásköre nincs, jelentéseiből nem következik semmilyen felelősségre vonás.

Az Átlátszó a jelentés tartalmát egyelőre nem kommentálta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik