Belföld

Célkeresztben a gyorshajtók, új sebességmérő rendszert állítottak fel Budapest-szerte

Szajki Bálint / 24.hu
Az Árpád hídon 2024. július 3-án este történt halálos baleset helyszíne és a helyszínelés nyomai 2024. július 4-én.
Szajki Bálint / 24.hu
Az Árpád hídon 2024. július 3-án este történt halálos baleset helyszíne és a helyszínelés nyomai 2024. július 4-én.

Célkeresztben a gyorshajtók, szerdától élesben működik a Fővárosi Önkormányzat által felállított, 26 modern sebességmérő kamerából álló rendszer, amely 47 sáv forgalmát ellenőrzi Budapest-szerte, írta a police.hu. Karácsony Gergely főpolgármester azt írta a Facebook-oldalán, hogy az új traffipaxok

kevesebb mint egy hét alatt – az október 7. és 13. közötti tesztidőszakban – közel 39 ezer gyorshajtást rögzítettek, még büntetés nélkül.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) közölte, hogy a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság (FÖRI) kezdeményezésére  integrálták az új sebességmérő berendezéseket a VÉDA-rendszerbe. A rendőrség a helyszínek kiválasztásában működött közre, figyelembe véve a baleseti kockázatokat és az infrastruktúra adottságait.

„Mindenki tudja, hogy a gyorshajtás az egyik vezető baleseti ok, illetve minél nagyobb a sebesség ütközéskor, annál súlyosabb a sérülés. Ennek ellenére nagyon sokan csak ott tartják be a sebességhatárt, ahol tudják, hogy traffipax működik” – tették hozzá.

A rendőrség közleménye szerint a berendezések radaros elven működnek, különböző forgalmi és fényviszonyok mellett 24 órás, folyamatos mérésre alkalmasak, az elhaladó járművekről minden napszakban jó minőségű felvételeket készítenek, felismerve azok honosságát és rendszámát is.

A BRFK kiemelt célja a közlekedési balesetek számának csökkentése és a másokra veszélyt jelentő közlekedők kiszűrése a forgalomból. Ezért a fix telepítésű kamerák mellett állványról, valamint „rendőri jelleggel ellátott és civil külsejű gépkocsiból”, akár menet közben is mérnek sebességet. A kerületi önkormányzatokkal együttműködve Budapest számos pontján működnek úgynevezett traffiboxok is. Az Árpád hídon nyáron fokozták az ellenőrzések intenzitását.

Az új kamerák az alábbi helyszíneken mérnek:

  • Árpád híd, Népfürdő utcai lehajtó (mindkét irány),
  • a III. kerületi Szentendrei úton, a Raktár utcánál, valamint a Monostori útnál (mindkét irány),
  • a Rákóczi híd budai, illetve pesti hídfőjénél,
  • a Petőfi híd budai lehajtójánál,
  • a Bécsi úton, a Zay utcánál (mindkét irány),
  • a Bajcsy-Zsilinszky úton, az Alkotmány utcánál,
  • az Üllői úton, a Vágóhíd utcánál, valamint a Határ útnál,
  • a XI., Bocskai úton, a Tass vezér utcánál,
  • a 6-os főút fővárosi szakaszán, a Növény utcánál, a Duna utcánál (Savoya Park),
  • a Ferihegyi repülőtérre vezető gyorsforgalmi úton, a KÖKI-terminálnál (mindkét irányban),
  • a XI., Budaörsi úton, a Rupphegyi útnál,
  • a XI., Balatoni úton, a Péterhegyi lejtőnél,
  • a XIII., Váci úton, a Lőportár utcánál.

Karácsony Gergely azt írta az oldalán, hogy

a kamerák kihelyezése nem önkormányzati feladat, mégis egy lépés a sok közül annak érdekében, hogy elérjük a célunkat: senki, de senki ne haljon meg a városban közúti balesetben. A rendőrséggel közös sebességmérő rendszer kialakítása mellett zebramegújítási programunkkal, városszerte sebességcsökkentéssel, sulizóna-programmal és a védett kerékpársávok létesítésével is azért dolgozunk, hogy biztonságosabb legyen Budapesten közlekedni, élni.

A 24.hu hétfőn írta meg, hogy nem kaphat jóvátételt a Mercedes-sofőr, aki halálra gázolt egy biciklist az Árpád hídon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik