Belföld

Győr: végül megegyezett a fideszes többség és az ellenzéki polgármester

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
A észak-dunántúli megyeszékhely önkormányzatának pénteki ülésén felülvizsgálták a korábban az előző ciklus utolsó közgyűlésén a kormánypárti frakció által egyoldalúan módosított szervezeti és működési szabályzatot (szmsz), ami az új önkormányzat október 11-i alakuló ülésén még nem sikerült. Ezúttal viszont a fideszes többség és az új polgármestert, Pintér Bencét támogató ellenzéki frakció egyhangúlag megszavazta azt. Alpolgármestert is választottak a Pintér által vezetett a Tiszta Szívvel a Városért Egyesület (TSZVE) frakcióvezetője, Kósa Roland személyében.

18 szavazattal, egy tartózkodással, ellenszavazat nélkül ment át az új szmsz. Az ügy előzménye, hogy a választáson vereséget szenvedett Dézsi Csaba András helyébe lépő Pintér Bence jogköreit a szeptember 24-i ülésén komolyan megnyirbálta a fideszes többségű – még az előző kormánypárti polgármester által levezetett – közgyűlés. Emiatt az új polgármester a kormányhivatalhoz, valamint az Alkotmánybírósághoz fordult, „bosszú szmsz-nek” nevezve a jogkörét korlátozó módosítást.

Október 8-i sajtótájékoztatóján Pintér Bence elmondta: az önkormányzati törvény szerint a polgármester joga összehívni és levezetni a közgyűlést, ám az új szmsz szerint mostantól a frakcióvezetői értekezlet dönthet a közgyűlés összehívásáról és napirendjéről. Pintér szerint ez törvényellenes, mert az szmsz nem szabhatja szűkebbre a polgármester jogkörét, mint a törvény. Az új szervezeti és működési szabályzat még azt a jogot is kiveszi a városvezető kezéből, hogy tárgyalási szünetet rendeljen el, vagy elnapolja az ülést.

Mohos Márton / 24.hu

Pintér szerint eddig polgármesteri túlhatalom jellemezte a győri városvezetőt, mostantól viszont szinte semmilyen hatalom nem járna neki. – Szerintem az a legjobb, ha a skála közepén megtaláljuk azt a pontot, ahol a város legjobban tud működni – tette hozzá Pintér. A szeptember 24-i szmsz-módosítást az előterjesztő fideszes polgármester sem szavazta meg, ehelyett tartózkodott.

Ezt a portálunknak adott október 16-i interjúban úgy indokolta, hogy a két fideszes önkormányzati képviselő, Borsi Róbert és Laczkovics-Takács Tímea által beadott módosító indítványok az ő eredeti javaslatánál „jelentősebb mértékben vonták meg a polgármester jogkörét, visszaadva azokat a közgyűlésnek”. – Ezekről úgy gondoltam, hogy olyan mértékben korlátoznák a leendő polgármester jogkörét, amit én, leköszönő polgármesterként, már nem tudtam támogatni – fogalmazott Dézsi Csaba András.

Pintér Bence az október 11-i alakuló közgyűlésen elmondta: Fekete Dáviddal, a Fidesz frakcióvezetőjével folyamatosan tárgyalnak, van, amiben sikerült megegyezniük, de például az alpolgármesterek számában nem. A kormánypárt ugyanis csak egy alpolgármestert akar engedélyezni. Mivel megegyezés akkor nem született, az alpolgármester megválasztásáról, illetve a polgármesteri jogköröket szűkítő új szervezeti és működési szabályzat felülvizsgálatáról szóló napirendi pontokat levették a 11-i ülés napirendjéről. Ezért csak a polgármester és a képviselők eskütételére, valamint a városvezető illetményének megállapítására, továbbá a frakciók megalakulására került sor.

Így az október 25-i ülés napirendjén ismét szerepelt az szmsz felülvizsgálata, illetve az alpolgármester megválasztása. S ugyan a felek továbbra sem értettek egyet, de mindkét oldal úgy fogalmazott: a város működőképessége érdekében megszavazzák az immár Pintér Bence polgármester által beterjesztett felülvizsgált szmsz-t. Borsi Róbert fideszes önkormányzati képviselő szerint ez 99 százalékban ugyanaz az szmsz, amit korábban Pintér Bence bosszú-szmsz-nek nevezett. Kósa Roland, a Pintért támogató TSZVE frakcióvezetője nem is volt elégedett. Szerinte az új szmsz több pontja is jogsértő, de hangsúlyozta: a város működőképessége érdekében megszavazzák.

Az szmsz elfogadása után Kósa Rolandot titkos szavazáson 19 szavazattal alpolgármesternek választották. Emelett sor került az önkormányzati bizottságok elnökeinek és tagjainak megválasztására is. Megegyezés született arról is, hogy négy polgármesteri biztost fognak választani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik