Belföld

Telex: az amerikaiak figyelmeztették a magyar kormányt, hogy fegyveres akció készül október 23-án

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

Egy október 23-ára szerveződő fegyveres akcióra figyelmeztette a magyar hatóságokat az amerikai hírszerzés nagyjából két hete, írja, diplomáciai források alapján, a Telex.

A lap szerint az amerikai titkosszolgálat olyan operatív eszközökkel megszerzett információkkal látta el a magyar szerveket, amelyek arra utaltak, hogy bizonyos személyek fegyveres akcióra készülhetnek az 1956-os szabadságharc évfordulóján.

Ezt hivatalosan nem erősítették meg, de a Telex értesülése szerint a hétvégén a Terrorelhárítási Központ fél tucat fiatalt őrizetbe vett egy budapesti, XVI. kerületi sörözőben. Úgy tudják, a rajtaütés során fiúkat és lányokat is előállítottak.

A rajtaütés a lap szerint összefüggésben van az amerikai titkosszolgálat korábbi jelzéseivel. Azokat a személyeket állíthatták elő a rendőrök, akikhez a magyar hatóságok az amerikai hírszerzés előzetesen átadott információk alapján juthattak el. A fiataloknál ugyanakkor tudomásuk szerint éles fegyvert nem, csak airsoft-fegyvereket és legalább egy hatástalanított fegyvert találtak.

A rajtaütés a Legenda nevű sörözőben történt, amelynek a tulaját elérte a lap. A fiatalok a tulajdonos szerint épp a sörözőbe tartottak, amikor a bejáratnál rajtuk ütöttek. A sörözőből látták az intézkedést, de nem tudták, mi áll mögötte.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik