Belföld

Válasz Online: újabb ügyről ír a Kalocsa-Kecskeméti érsek egy levélben

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

A Válasz Online idézi Bábel Balázs érsek levelét. A Kalocsa-Kecskeméti  Főegyházmegye vezetője azután írt levelet minden érsek és püspöktársának, hogy korábban a betegsége alatt a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia titkára, Tóth Tamás levelet írt Bábel nevében, Bese Gergő plébánost védve, miközben Bábel beteg volt.

A lap szerint nem tisztázhatták ezt az ügyet, mert Bábel most úgy kezdi a levelét, hogy sokára lesz még konferencia vagy lelkigyakorlat, hogy személyesen számolhasson be az egyházmegyéjét bonyolító ügyekről.

Tiszta vizet kell öntenünk a pohárba, hogy megnyugodjanak a kedélyek.

– írja Bábel, aki azt is hozzáteszi, nem akar eltussolni semmit, hiszen Bese Gergő botrányakor, valamint a pedofilgyanúba keveredett Hatházi Róbert illetve a bíróság előtt álló R. Gábor ügyében is szabályosan járt el az egyházmegyéje, „mind az egyházi, mind az állami törvények szerint”.

De Bábel egy újabb esetről is ír a levelében, amiről úgy tudja, már a sajtó is tud. Az érsek a levélben leírta az érintett pap teljes nevét, de a Válasz Online ezt rövidítette.

B. R. 2020-ban egy napon azzal a kéréssel fordult hozzám, hogy azonnal helyezzem el a plébániáról, mert őt »cigányok üldözik«. Felajánlottam neki több helyet az egyházmegyében, de mindre azt mondta, hogy ott is utolérik. Rövid időn belül jelentkezett, hogy Dr. Tóth Tamás titkár úr elhelyezte őt egy karitatív szervezetnél, amibe én beleegyeztem, sőt kérésre szolgálatát meghosszabbítottam.

– írja a levélben. A plébániára érkező lelkipásztor viszont nemrég jelezte: őt is felkereste valaki, aki először csak pénzt kért, majd azzal állt elő, hogy B. R. fizetett neki bizonyos szexuális szolgáltatásokért.

Miután úgy láttam, hogy nemcsak pletykáról van szó, hanem esetleg lehet valós alapja, összehívtam a pasztorális tanácsot, és ők is azt mondták, hogy előzetes vizsgálatot kell végezni, amely most is tart.

– teszi hozzá. A belső tényfeltáró munkát ugyanaz a kánonjogász végzi, aki R. illetve Hatházi ügyén is dolgozott. Utóbbi esetben a vizsgálat eredményét Rómába is elküldik.

Az ön által említett személy 2020 óta a karitatív szervezet lelkésze, ahol lelkészi szolgálatára az akkor kitört Covid-járvány miatt mutatkozott igény, és akiknek szolgálatát Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek úr 2020 tavaszán kifejezetten engedélyezte. Nevezett a karitatív szervezethez való belépésekor – a belső szabályoknak megfelelően – úgynevezett feddhetetlenségi nyilatkozatot is tett. Az atya a feddhetetlenségi nyilatkozatban úgy nyilatkozott, a feladatkor betöltésével kapcsolatban semmilyen kizáró vagy összeférhetetlenséget eredményező, őt érintő körülményről nincsen tudomása, vele szemben semmilyen egyházi vagy világi hatósági eljárás nincsen folyamatban. A Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye 2024 szeptemberi hivatalos tájékoztatása szerint sem folyt vagy folyik az atya ellen semmilyen hivatalos eljárás. Nincsen egyéb körülményről tudomásunk.

– válaszolta erre Tóth Tamás titkár a lapnak. A Válasz Online cikke szerint Tóth felelősségének kérdése ebben és a Hatházival kapcsolatos ügyben is felmerült a püspökök között, sorsáról akár a napokban döntés születhet. Azt, hogy B.R. ügyében felmerült-e pedofilgyanú, illetve mi lesz a vége Hatházi eljárásának, nem tudni. A kiskorúakkal kapcsolatos visszaélési ügyekben viszont a vatikáni útmutató szerint az egyháznak nem csak az elkövetőkkel, de az eltussolókkal szemben is vizsgálódnia kell. Tóthot a lap szerint az egyház és a kormány kapcsolattartójaként ismerik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik