Belföld

Már tavaly nyár óta nyomoznak a szegényeken nyerészkedő cégek ügyében

Lakatos Péter / MTI
Bíró Ferenc, az Integritás Hatóság elnöke.
Lakatos Péter / MTI
Bíró Ferenc, az Integritás Hatóság elnöke.
Ennek ellenére nincs nyoma, hogy az eljárás bármire is jutott volna.

Nem az Integritás Hatóság két héttel ezelőtti feljelentése után rendelte el a büntetőeljárást a szegényeken nyerészkedő cégek miatt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), hanem már tavaly nyár óta nyomoz – hívta fel a 24.hu figyelmét a Transparency International. A korrupcióellenes civil szervezet 2023 júniusában tett feljelentést költségvetési csalás gyanúja miatt, mert az uniós pénzből támogatott projekt (rsztop) során brutálisan túlárazták a rászorulóknak szánt egyes alapvető élelmiszertermékeket, amelyből több milliárd forintos profitot zsebelhettek be a pályázaton nyertes cégek.

A több mint egy év zajló nyomozásról eddig semmilyen információ nem szivárgott ki, így az sem, hogy történt-e bármilyen érdemi nyomozati cselekmény, például sor került-e gyanúsítotti kihallgatásra.

A feltett kérdésekkel kapcsolatban nincs nyilvánosságra hozható információ

– válaszolt a NAV, amikor először rákérdeztünk a nyomozásra. Amikor megtudtuk, hogy már tavaly nyár óta zajlik a vizsgálat, újabb kérdéseket küldtünk az adóhatóságnak, de cikkünk megjelenéséig nem reagáltak.

Mint megírtuk, az akkori Emberi Erőforrások Minisztériuma alá tartozó Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság által kiírt közbeszerzésen a piaci ár három-ötszörösén számolták el a rászorulóknak szánt élelmiszercsomagokba pakolt egyes élelmiszereket a nyertes cégek. A Halker Kft. vezette konzorcium 7,6 milliárd forinttal, a Káta-Mill Plusz Kft. pedig 2,6 milliárd forinttal károsította meg a rászorulókat az Integritás Hatóság jelentése szerint.

Kapcsolódó
Nyomoznak a rászorulókon nyerészkedő cégek miatt
Több mint tíz milliárddal árazhatták túl a rászorulóknak szánt élelmiszercsomagokba tett termékeket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik