Belföld

Diszkóban elkövetett robbantásos merényletet szimuláltak a honvédség különös éjszakai gyakorlatán

Bólyi Bálint törzsőrmester / MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred
Bólyi Bálint törzsőrmester / MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred

Szórakozóhelyen elkövetett, szimulált merénylet utáni beavatkozást modelleztek csütörtök éjszaka az MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred katonái Újdörögdön – írja az Index.hu.

Bukta Balázs, a zászlóalj megbízott parancsnoka a lapnak elmondta, az egyhetes gyakorlaton a tűzszerészek leginkább

az improvizáns robbanószerkezetek ellen való tevékenységre készültek fel.

Az őrnagy közlése szerint dróntechnikát alkalmaztak a felderítésre, valamint bevetettek egy robotot és a keresőkutyákat is. A tűzszerészek a gyakorlat részeként felderítettek, majd ártalmatlanítottak különféle házilag gyártott robbanóeszközöket.

Bukta Balázs kiemelte, hogy a szimuláció minden elemében eltért a közszolgálati tűzszerész műveletektől, például a közelmúltban Ferencvárosban talált, második világháborús, egytonnás légibomba sikeres ártalmatlanításakor elvégzett feladatoktól. Tájékoztatása szerint a megmérettetés elsődleges célja az volt, hogy „kimozdítsák az állományt a komfortzónájából”, felmérve az ezred képességeit a valós műveleti területhez megtévesztésig hasonlító közegben. Úgy fogalmazott, megbizonyosodtak arról, hogy a tűzszerészek kritikus helyzetekben jó döntéseket hoznak, és magabiztosan alkalmazzák a rendszeresített speciális tűzszerész eszközöket.

A szimuláció forgatókönyve szerint egy civilek ellen követtek el robbantásos merényletet egy diszkóban.

A fegyveres támadás elhárítása után érkeztek a helyszínre az ezred katonái speciális tűzszerész tevékenységet támogató technikákkal, robbanóanyag-kereső kutyákkal, majd megkezdték a csapdaként hátrahagyott, házilag gyártott robbanóeszközök felkutatását és hatástalanítását.

Kocsis Tibor zászlós, az alakulat tűzszerész kiképző zászlósa közölte, hogy a csapdaként elrejtett improvizált robbanóeszközök azonosítása, illetve hatástalanítása komoly kihívást jelent az állománynak. Nehezítésként a rossz látási viszonyok, a sötétség, a hideg és a terep is adott volt. Úgy nyilatkozott, hogy igyekeztek egy valós incidenshez megszólalásig hasonló körülményeket teremteni a fiktív szórakozóhelyen hangos zenével, villódzó fényekkel és diszkófüsttel.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik