Belföld

Debrecen polgármestere szerint teljesen indokolt helyen lesz a Közlekedési Múzeum

Czeglédy Zsolt / MTI
Czeglédy Zsolt / MTI

A politikai stabilitás valóban elősegíti a befektetéseket és a gazdaságfejlesztést – mondta Papp László az ATV Start című műsorában. A debreceni polgármester szerint a város fideszes támogatása „leginkább arra utal, hogy szüksége van Magyarországnak olyan vidéki centrumokra, amelyek képesek térségi szervezőerővel előmozdítani a régió fejlődését”.

A Közlekedési Múzeum Debrecenbe költöztetésével kapcsolatos kritikákról, miszerint ez a döntés politikai bosszú eredménye, Papp határozottan kijelentette, hogy nincs szó bosszúról. „Fontos, hogy országos hatókörű intézmények vidéken is gyökeret tudjanak ereszteni,” mondta, és úgy vélekedett, hogy a múzeum helye Debrecenben teljesen indokolt, hiszen a város az európai elektromobilitás egyik központjává válik.

Papp beszélt a kormány által tervezett iparűzési adónövekmény elvonásáról is, ezzel kapcsolatban leszögezte, hogy habár nem ellenzi a járási fejlesztési alap létrehozását, úgy véli, hogy már létezik egy ilyen célú hozzájárulás, a szolidaritási adó, amely elegendő forrást biztosít a hátrányos helyzetű települések támogatására.

Azt nem tartom elfogadhatónak, és ezt továbbra is fenntartom, hogy a jövő évi teljes iparűzési adónövekményt erre a célra elvonják. Ugyanis, ha befagyasztják az iparűzési adót, akkor be kellene fagyasztani az összes olyan tételt, amelynek a költségnövekedésével számolnunk kell jövőre

– hangsúlyozta, jelezve, hogy a városa esetében ez közel kétmilliárd forintot jelent, amellyel hozzájárulnak a közétkeztetési feladatokhoz. Egyúttal kijelentette:

Tehát azt mondom, hogy az nem elfogadható, hogy a teljes növekmény elvonásra kerül, hanem ebben kell megtalálni – a már létező szolidaritási hozzájárulás és a járási fejlesztési alap tekintetében – egy olyan egészséges mértéket, amely ad lehetőséget a helyi kihívások kezelésére egy nagyváros számára, ha már itt képződik meg ez az adómennyiség.

Kapcsolódó
Lázár: A kormány társfővárosként tekint Debrecenre
A miniszter szerint a város Európa harminc legnagyobb ipari központja közé léphet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik