Belföld

Óriásira nőttek a bérkülönbségek az állami szférában: 254 ezer és 1,6 millió forint között szórnak az átlagkeresetek

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu
Óriási jövedelmi különbségek alakultak ki az állami szférán belül: az elmúlt évben egyes területeken mindössze bruttó 254 ezer forint volt az átlagkereset, míg akadtak olyan szervezeti egységek is, ahol az átlag a másfél millió forintot is meghaladta. Mindez a tavalyi évre vonatkozó zárszámadási törvényjavaslatból derült ki.

A pár héttel ezelőtti árvíz rávilágított a vízügyi alkalmazottak munkájának fontosságára és megbecsültségére. Ennek legfőbb ideje volt, hiszen ezen a területen a legalacsonyabbak a bérek az egész állami szektorban: a több mint 8500 vízügyes dolgozó tavalyi átlagkeresete alig haladta meg az akkori, 232 ezer forintos minimálbért:

az elmúlt évben bruttó 254 ezer forint volt.

Ebben benne vannak a szép számmal itt alkalmazott közfoglalkoztatottak, de ha őket kivesszük a képletből, és kizárólag a vízügyi igazgatóságok munkatársait nézzük a vezetőkkel együtt, akkor is csupán bruttó 372 ezer forintra jött ki az átlagfizetésük. (A közel négyezer, ezen a területen dolgozó közmunkás átlagosan 116 ezer forint juttatást kapott havonta a beszámoló szerint.) A vízügyesek bérének rendezésére Orbán Viktor miniszterelnök is ígéretet tett, igaz, konkrétumok nélkül – csak annyit közölt, hogy ők lesznek a következők a sorban.

Alig keresnek jobban a vízügyi közalkalmazottaknál a szociális és a gyermekvédelmi intézményekben dolgozók: a több mint 20 ezer alkalmazott átlagos havi juttatása 380 ezer forintot tett ki.

A sorban a rendvédelmi alkalmazottak következnek, erről a területről néhány dolgozó néhány hete meg is kereste szerkesztőségünket a megalázó bérhelyzetük miatt. A rendvédelmi igazgatásban foglakoztatott több mint 9 ezer munkavállaló átlagosan bruttó 396 ezer forintot keresett tavaly a dokumentum szerint, és érdemi bérfejlesztés azóta sem volt náluk. A Belügyminisztérium a 24.hu-nak elismerte a problémát, állításuk szerint a béremelés kérdése folyamatosan napirenden van, de azt a költségvetés teherbíróképessége határozza meg.

A teljes cikket előfizetőink olvashatják el.
Már csatlakoztál hozzánk? Akkor a folytatáshoz!
Ha még nem vagy a 24 Extra előfizetője, ismerheted meg a csomagokat.

Már előfizető vagyok,

Ajánlott videó

Olvasói sztorik