Belföld

Nem lettek fideszesek a budapesti lakótelepek

Ivándi Szabó Balázs / 24.hu
Ivándi Szabó Balázs / 24.hu

A lakótelepek régebben a baloldal fellegvárainak számítottak, ám az elmúlt bő tíz évben egyre jobban meg tudta szólítani a Fidesz is az itt élőket. A lakótelepek ettől még nem lettek fideszesek, az ottani eredmények csak lekövetik a helyi, kerületi pártpreferenciát, írja elemzésében a Republikon Intézet.

A hvg.hu cikke szerint a 2018-as és a 2022-es parlamentitől az idei összevont EP-s és önkormányzati voksolásig a lakótelepen élők szavazatait, pártpreferenciáját elemezve a Republikon Intézet arra jutott, hogy a pártok különböző lakótelepeken hasonló mértékben gyengülnek vagy erősödnek, különösen pártos lakótelepről így nem beszélhetünk.

Összehasonlítva a 2018-as és a 2022-es országgyűlési választások eredményeit az idei EP választásokéval az látszik, hogy míg a Fidesz 2022-ben növelni tudta szavazatai arányát, 2024-ben a Havanna-telep kivételével minden lakótelepen rosszabb eredményt ért el, mint hat évvel korábban.

Ha pedig a 2022 és 2024-es eredményeket hasonlítjuk össze, akkor azt látjuk, hogy a Fidesz és a közösen induló ellenzéki pártok mind visszaestek. A Fidesz átlagosan 7,25 százalékpontot veszített, ám az ellenzék csaknem 25 százalékpontot, ami azt jelenti, hogy eredménye szinte mindenhol megfeleződött.

Ha a Tisza és a hatpárti összefogás 2024-es eredményeit összeadjuk, akkor kitűnik, hogy a 2022-es listás eredményeknél jobban szerepeltek, a 2018-as eredményeket viszont a Kárpáti utcai lakótelep kivételével nem érik el, miközben a Fidesz a Havanna telep kivételével minden vizsgált helyen alul teljesítette hat évvel korábbi önmagát, olvasható a cikkben.

A Republikon Intézet elemzése arra jutott, hogy drasztikus különbségek a lakótelepek és a kerületek vagy a lakótelepek és a főváros viszonyában nincsenek. A Fidesz ugyan minimálisan jobban szerepelt idén a lakótelepi szavazók körében, mint a kerületekben, de a különbség nem jelentős.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik