Belföld

Hét és fél óra alatt szállítottak át a mentők egy súlyosan vérző nőt a Honvédkórházba, másnapra meghalt

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Hat órát vártak a mentőre az egyik budapesti egészségügyi intézményben múlt pénteken, de mire az kiérkezett, hogy a beteget átszállítsa a Honvédkórházba, a nő már olyan súlyos állapotba került, hogy hajnalra meghalt. Az esetet Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő hozta nyilvánosságra, és az RTL Híradó is beszámolt róla.

Eszerint a krónikus belgyógyászati osztályon fekvő nő átszállítását az ott dolgozó, vezető beosztású orvos sürgette, mondván, műtétre van szükség, ám a vérző beteg csak a mentők hívása után hét és fél órával jutott el a Honvédkórházba.

A dokumentáció alapján a mentők nem azonnali, hanem két órán belüli szállítást rendeltek el, de ez sem valósult meg, hiába érdeklődött a beteg hozzátartozója óránként, hogy miért nem érkezik a kocsi. Állítása szerint a szállítást elrendelő orvos négy órával a jelzés leadása után még arról volt kénytelen vitatkozni a diszpécserrel, hogy azonnali vagy két órán belüli szállítást kért. A panaszos hozzátartozó hozzátette: amikor hat óra elteltével megérkeztek a mentők és meglátták az édesanyját vérben ázva, közölték, hogy rohamkocsi kell, mert csak orvosi felügyelettel szállítható az asszony. Így további másfél óra telt el, amíg megérkeztek a Honvédkórházba, ahol már nem tudtak rajta segíteni.

Kunetz Zsombor szerint az eset azt jelzi, hogy a mentőszolgálat képtelen ellátni az alapfeladatát, az eset körülményeit pedig igazságügyi orvosszakértőnek kell feltárnia.

A mentőszolgálat együttérzését fejezte ki a hozzátartozók felé, és közölte, hogy „a mentésirányítói intézkedések megfelelőségét” vizsgálják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik