Belföld

Megmagyarázta a rendőrség, miért kaphat durva bírságot az, aki kukából gyűjt visszaváltható palackokat

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

Hulladékügy: Lássunk tisztán!

Ezzel a címmel tett ki közleményt az ORFK, azt követően, hogy sokakat érint és foglakoztat az, hogy miért kaphat durva büntetést az, aki kiszedi a kukákból az ötven forintot érő, visszaváltható palackokat. Azt írták, hogy nem a büntetés, hanem a társadalmi normák és a békés együttélés biztosítása a céljuk.

Másfél héttel ezelőtt írtunk arról, hogy az ORFK szerint szabálysértésnek minősül az, ha valaki kukákból gyűjtöget kidobott palackokat. A büntetés 6500 forinttól 65.000 forintig, hat hónapon belül újabb szabálysértés elkövetése esetén pedig akár 90.000 forintig is terjedhet. Fiatalkorú elkövető esetén a legmagasabb bírságösszeg 32.500 forint.

Amennyiben a hulladékot a gyűjtőedényből az arra nem jogosult személy eltávolítja, úgy cselekménye alkalmas a szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló, 2012. évi II. törvény 177. § (1) bekezdés a) pontjában foglaltak szerinti, tulajdon elleni szabálysértés elkövetésére, melynek okán, feljelentés alapján, az eljárás alá vont személlyel szemben szabálysértési előkészítő eljárás indul

– közölte korábban az ORFK.

A tulajdon elleni szabálysértés ráadásul elzárással is büntethető szabálysértés, ezért a bíróság elzárást, pénzbírságot vagy közmunkabüntetést alkalmazhat.

Az ORFK a hulladékügyben kiadott, mostani közleményében azt írta, hogy társadalmi kérdés és felelősség a hulladék kezelése, és a hulladéknak mindig van tulajdonosa. Azt írták, fontos, hogy ne legyen egyetlen olyan pillanat sem, amikor azért senki nem visel felelősséget, amikor a kidobott szemét sorsa nem követhető és nem számonkérhető.

Közös érdekünk, hogy egészségünk és környezetünk védelme, tisztán tartása, valamint a fenntarthatóság elérése érdekében a lehető legtöbb hulladék visszakerüljön a körforgásba, újrafeldolgozásra. Aki ebben azzal működik közre, hogy a mások által kidobott, visszaváltható palackokat összegyűjti és elviszi a gyűjtőpontra, nem büntetést, hanem tulajdonképpen köszönetet érdemel. De annyit mindenképpen, hogy önmagában ezen tevékenységéért ne kelljen rendőri fellépéssel számolnia

– közölte közleményében az ORFK.

Hozzátették, a  rendőrség minden esetben szem előtt tartja, hogy melyek a törvényi szabályozás mögött húzódó, valós társadalmi érdekek. Éppen ezért pusztán az, hogy ha valaki mások által elhagyott, eldobott, visszaváltható palackokat gyűjt, nem ad okot rendőri intézkedésre.

Utóbbival csak annak kell számolnia, aki mindezt nem a társadalmi együttélés szabályai szerint teszi: aki kiborítja a kuka tartalmát, megrongálja a tárolót, a lakóközösséget zavarva, hangoskodva, megbotránkoztató módon viselkedik. Azt írták, hogy nem az a rendőrség célja, hogy a békés, másoknak kárt nem okozó állampolgárokat zaklassa, s az ő tevékenységüket nem minősíti társadalomra veszélyesnek.

Gulyás Gergely miniszter a mai kormányinfón azt mondta, hogy abszurdnak tartja, hogy valakit azért megbüntetnek, mert kiszedi a kukából az ötven forintot érő palackokat.

Kapcsolódó
„Ott hever az utcán a pénz, már a gazdagok is szedik” – Sokaknak a megélhetést jelentik az eldobott betétdíjas palackok
A visszaváltható csomagolású termékekkel sokan nem állnak sorba a visszaváltó pontokon, hanem kukába dobják a palackokat, melyek darabonként ötven forinttal segítik a rászorulók mindennapjait, akik sokszor órákon át baktatnak a városban a betevőért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik