Belföld

Összevesztek fideszes polgármesterek és képviselők az iparűzési adó elosztása miatt, Navracsics Tibornak kell békítenie őket

MTI/Lakatos Péter
MTI/Lakatos Péter

Kitört a belháború a Fideszben azzal kapcsolatban, hogy ki szólhasson bele a helyi iparűzési adó egy részének elvonásából képzett területfejlesztési alap pénzeinek elosztásába – értesült a Szabad Európa több forrásból.

Navracsics Tibornak kell békítenie a fideszes polgármestereket és képviselőket az iparűzési adó elosztása miatt.

A lap cikke szerint keddre egyeztetésre hívták volna össze a Pest megyei polgármestereket, hogy a kormány új tervéről, a helyi iparűzési adó (hipa) egy részének visszaosztásáról tanácskozzanak. Csakhogy a találkozó elmaradt, mert a meghívottak egy része annyira ellenségesen állt a kormány terveihez, hogy Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter nem látta értelmét ebben a légkörben a megbeszélésnek.

A hivatalos nevén Versenyképes Járások Program elképzelése szerint az önkormányzatoknál 2025-ben a 2024-es szinthez képest keletkező hipa növekményét (a Pénzügyminisztérium jelenlegi számításai szerint mintegy 65 milliárd forintot) elvonnák egy területfejlesztési alapba, erre pályázhatnának a járások.

A Szabad Európa forrásai szerint a leghangosabban azokon a kormánypárti vezetésű településeken tiltakoznak az elvonás ellen, ahová most érkezezett/érkezik olyan ipari beruházás, amelytől a közeljövőben jelentősebb hipanövekményt várhattak. Példaként említik Debrecen és a BMW esetét. Ezenkívül természetesen több ellenzéki vezetésű város is van, ahol beruházások folynak, elég csak a kínai autógyártó, a BYD Szegeden épülő gyárára gondolni, de Érd is jelentős hipatöbbletet remélhet két ígéretesen alakuló beruházási tervből, ha azok megvalósulnak.

A félelmek egyik fő oka a lap szerint, hogy ma úgy vonják el az önkormányzatoktól a szolidaritási adót, hogy bekerül a központi költségvetésbe, és onnantól kezdve igazából senki nem tudja, pontosan mire költik.

A Szabad Európa azt is írja: a fideszes polgármesterek és az érintett egyéni országgyűlési képviselők összevesztek azon, hogy ki diszponáljon a pénz elosztása fölött. Úgy tudják, a területfejlesztési miniszter azt szeretné, hogy a döntés maradjon meg a települések-településvezetők szintjén, de a 2026-os választások tükrében sok fideszes parlamenti képviselő jó lehetőséget lát a területfejlesztési alapban szerepének erősítésére és népszerűsítésére, így komoly lobbi indult azért, hogy ne így legyen.

Szerda reggel Navracsics Tibor országjárásra indult, a lap információi szerint azért, hogy meggyőzze a polgármestereket. Papp László debreceni polgármestert már sikerült meggyőznie Navracsics Tibornak.

A Szabad Európa megkeresésére a minisztérium valós információnak minősítette, hogy

néhány kormánypárti országgyűlés képviselőnek valóban nem tetszik, hogy nem ők dönthetnek a pályázatokról.

Kapcsolódó
„Nem lesz kóser!” – Navracsicsnak és Vargának szólt vissza a fideszes polgármester
Visszaesésre és működési problémákra figyelmeztet a beharangozott kormányzati elvonás miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik