Fordulat a számlagyáros botrányban: az egyik leggazdagabb magyar magára vállalta a csalást

Novemberben kezdődik az elmúlt évek egyik legnagyobb, a költségvetésnek négy és fél milliárd forint kár okozó számlagyárának büntetőpere. Az ötven vádlott közt van Jellinek Dániel milliárdos üzletember 74 éves édesapja és az egyik Jellinek érdekeltségébe tartozó cég vezetője is. Ám megtudtuk: a hetedik leggazdagabb magyar magára vállalta a csalást apja és kollégája helyett. Egy volt ügyész, az eljárás másodrendű vádlottja szerint egy olyan tranzakció kimaradt a vádiratból, ami egy belize-i offshore cég és egy hongkongi társaság közt zajlott százmilliós értékben. A 24.hu megtalálta a hongkongi cég Magyarországra vezető szálait, amelyek a számlagyáras ügy elsőrendű vádlottja, a BKV és a CBA volt informatikai vezetője felé is elágaznak.

Fordulat történt az elmúlt évek egyik legnagyobb számlagyárbotrányában, amelynek főszereplői ellen februárban emelt vádat a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Főügyészség. A 24.hu információja alapján a vád szerint a költségvetésnek négy és fél milliárd forint kárt okozó, ötven vádlottat felsorakoztató ügyben várhatóan felelősségre vonják Jellinek Dániel milliárdos üzletembert, akinek az érdekeltségében álló Indotek Csoport két vállalata is fiktív számlákat fogadott be a számlagyártól.

Mint megtudtuk, a két említett társaság – a Mall Management Kft. és az In-Management Kft. – korábbi ügyvezetőit megvádolták. Egyikük Jellinek 74 éves édesapja, aki öt éven át vezette az előbbi céget. Vele és a másik cég vezetőjével (akiktől Jellinek Dániel vette át egy időre az ügyvezetést) szemben különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és hamis magánokirat felhasználásának vétsége a vád. Ezt azonban nem hagyta szó nélkül a leggazdagabb magyarok listáján a hetedik helyet elfoglaló Jellinek: információink szerint

a csaknem 300 milliárd forintos becsült vagyonnal rendelkező üzletember besétált az ügyészségre, és magára vállalta az apja és kollégája terhére rótt bűncselekményeket.

Jellinek lapunk érdeklődésére megerősítette a történteket, és közölte:

Azt csináltam, ami egy ilyen helyzetben minden cégvezetőtől, tulajdonostól és szüleiért felelősséget vállaló embertől elvárható, magamra vállaltam az ügyet, hogy ártatlanul ne hurcolják meg idős édesapámat és kollégámat.

Indotek – Jellinek Dániel

Az Indotekhez tartozó két cég a vád szerint 52, illetve 53 millió forint kárt okozott a költségvetésnek. Azonban a vádiratban foglaltak alapján a két társaság az eljárás megindulását követően önellenőrzéseket hajtott végre, melynek eredményeként kötelezettség-növekedésről adott számot, és az okozott vagyoni hátrányt teljes mértékben megtérítette.

Jellinek viszont úgy emlékezett, hogy már az előtt kiszűrték a csalást a cégeknél, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal megkereste őket. Azt írta: „A szoftverbeszerzéssel kapcsolatos anomáliákat, egy csaló szolgáltató feltűnését egy belső vizsgálat eredményeként már hónapokkal a NAV megkeresése előtt észleltük. A vizsgálat nyomán a problémás számlákat a könyvelési rendszerünkből töröltük, a kapcsolódó, levont adókat a kamataival megfizettük, így sem az államot, sem a költségvetést nem érte kár.” Hozzátette, bízik abban, hogy ezeket a körülményeket figyelembe veszik az eljárás során.

Mindezek ellenére 2022. november 10-én reggel 6-kor házkutatás tartottak a nyomozók Jellinek Dániel apjánál, és azonnal meg is gyanúsítottak. Az általa korábban vezetett cég egy olyan társaságtól, a Wind-Ip 21 Kft.-től fogadta be a fiktív számlákat, mely része volt a BKV és a CBA volt informatikai vezetője, Fuzik Zsolt nevével összeforrt számlagyárnak.

A Fuzik-féle szervezetre 2021 nyarán, nyolcvan helyszínen egyszerre csaptak le a hatóságok. A vád szerint a bűnszervezet egy többszintű, takarítási és informatikai szolgáltatásokat nyújtó céghálózatot és számlagyárat működtetett. A nyomozók szerint a számlázási adatokból kiderült, hogy a kibocsátott fiktív számlákkal a csoport megrendelői jogosulatlanul csökkentették a fizetendő áfájukat, miközben a számlakibocsátó cégek nem végeztek valós tevékenységet.

Azt egyelőre nem tudni, milyen hatással lesz az eljárásra az, hogy Jellinek Dániel magára vállalta az apja és kollégája terhére rótt bűncselekményeket. A Győr-Moson-Sopron Vármegyei Főügyészség érdeklődésünkre annyit közölt, hogy az ügyben jelenleg is ügyészi munka van folyamatban, ennek részleteiről pedig nem áll módjukban tájékoztatást adni. Arra a kérdésünkre nem válaszoltak, hogy a milliárdos üzletembert meggyanúsították-e. Az sem derült ki, hogy az ügyészség kezdeményezi-e a vád módosítását.

Ugyanakkor az a tény, hogy Jellinek magára vállalta a történteket, bizonyos mértékig az eljárás másodrendű vádlottja által tett állításokkal vág egybe. Varga Gergely – akit korábban ügyészként elkövetett korrupció miatt ítéltek börtönre – már a nyáron megtartott előkészítő ülésén arról beszélt, hogy nem Jellinek apja és munkatársa követte el a terhükre rótt bűncselekményeket, és a novemberben tárgyalási szakaszba lépő ügyben az Indotek-csoportot illetően is vallomást készül tenni.

Varga lapunknak kifejtette, hogy szerinte

Jellinek Dániel személyesen kereste meg 2019-ben Fuzik Zsoltot, és kért segítséget tőle.

Varga elmondása szerint neki az elsőrendű vádlott, Fuzik szabta meg feladatként, hogy találjon megfelelő „szoftvertermékeket” az Indotek-csoportnak, valamint szerződőképes, megfelelően bemutatható szállítókat is. Mint állítja, azt kérte tőle Fuzik, hogy két különböző „számlagyárból” szerezzen eladókat az Indotek-csoportnak. Végül a már említett Wind-Ip 21 Kft.-től fogadott be számlákat mindkét cég. Varga az egyeztetések során állítása szerint nem találkozott sem Jellinek apjával, sem a másik cég mára megvádolt ügyvezetőjével, viszont bemutattak neki egy személyt azzal, hogy ő Jellinek jobbkeze, egyben pénzügyi igazgatója.

A másodrendű vádlott állítása szerint az Indotek cégeinek szoftverbeszerzése olyannyira fedősztori volt, hogy arra nem is volt szükség, a szoftvereket be sem üzemelték, nem is vették használatba. Sőt – mint mondta – Fuzik kifejezetten kérte Jellinek emberét, hogy ne üzemeljék be a szoftvereket, de ha mégis megteszik, akkor segít benne.

Varga szerint a cél az volt, hogy ezen ügyletek révén Jellinek Dániel rövid idő alatt hozzájusson ahhoz a készpénzmennyiséghez, amire szüksége volt, egyben a forgalmi adóval terhelt beszerzés okán az adó bizonyos hányadát is visszakapja.

Varga állítása szerint Jellineknek 500 millió forint készpénzre volt szüksége, rövid időn belül, ezt szolgálta a számlagyáras művelet.

Erről is megkérdeztük Jellineket, aki azt közölte, hogy mindebből semmi nem igaz, és hangsúlyozta, hogy sosem találkozott Varga Gergellyel.

Igaz, Varga is azt mondta, hogy nem találkoztak, mert nem volt indokolt, elmondása szerint helyette az üzletember jobbkezeként megismert személlyel bonyolították az ügyletet.

Varga szerint ráadásul volt egy harmadik tranzakció is, ami viszont nincs benne a vádiratban, holott hasonló ügylet, mint a másik kettő. Varga információja szerint létezik egy Jellinek Dánielhez köthető, belize-i honosságú offshore cég, a Dextra Limited. Ez a társaság 2019-ben 350 ezer euró nettó vételáron (akkori árfolyamon körülbelül nettó 116 millió forintért) megvásárolta a Varga tudomása szerint Fuzik érdekeltségében álló hongkongi PRPT Limited nevű cég szoftvertermékét is.

Az utóbbi cég a magyarországi cégnyilvántartásban is feltűnik, tulajdonosa ugyanis egy olyan magyar vállalatnak, amit a kínai Fang Xuan vezetett a közelmúltig. Fang Xuan lakcíme megegyezik azzal, amit Fuzik az egyik meghallgatása során tartózkodási helyeként jelölt meg.

Varga Gergely szerint Fang Xuan Fuzik Zsolt kínai felesége.

Kerestük telefonon Fuzik Zsoltot a kérdéseinkkel, de nem kívánt nyilatkozni. Az utóbbi ügyletről szintén megkérdeztük Jellinek Dánielt, de nem kívánta kommentálni.

Jellineket költségvetési csalás bűnsegédjeként egy másik, egy uniós pályázathoz kapcsolódó ügyben már elmarasztalta a Kecskeméti Törvényszék. Bár nem értett egyet „az üzleti szokásoktól eltérő jogi értékeléssel”, elismerte a hibát, és az előkészítő tárgyaláson lemondott a további tárgyaláshoz való jogáról, elfogadta az elmarasztalást, ezzel megszabadult a további hátrányos jogkövetkezményektől, az esetleg évekig tartó bírósági tárgyalásoktól.

A milliárdos szerepe azért is érdekes, mert mint azt a G7 feltárta, Orbán Viktor kormányfő vejével, Tiborcz Istvánnal szoros kapcsolatban áll, a gazdasági portál arra jutott, hogy Jellinek egyik cégének 27 milliárd forintos profitja Tiborcz érdekeltségébe vándorolhatott egy ingatlanvállalkozás közbeiktatásával.

A novemberben a bíróság elé kerülő számlagyáros ügynek akadnak politikai vetületei is. Egy olyan társaság is érintett benne, amelynek 288 millió forintot utalt a Szijjártó Péter vezette külügyminisztérium. A 444.hu a számlagyár nyomozati iratai alapján számolt be a többi közt arról, hogy Pintér Sándor belügyminiszter köréig is elvezetnek a szálak, ugyanis egy nappal azelőtt, hogy a hatóságok lecsaptak a bűnszervezet tagjaira, Pintér bizalmasának, Tasnádi Lászlónak a cége lett a tulajdonosa annak a vállalkozásnak, amelyik a BKV informatikai rendszerét működteti. A botrány mégis inkább baloldali politikusok révén került be a médiába, elsősorban a 2022-es országgyűlési választási kampányban. Fuzik ugyanis vádalku keretében több MSZP-s politikust is feldobott, akiket – állítása szerint – különféle üzletek kapcsán megkent.

A vallomása alapján gyanúsították, majd vádolták meg a volt XIV. kerületi polgármestert, az MSZP-s Horváth Csabát, valamint Tóth Csaba volt zuglói szocialista országgyűlési képviselőt, aki a gyanú szerint 280 millió forint kenőpénzt vett át. Mindkettőjüket a számlagyártól független – de azzal személyi és céges átfedéseket mutató – zuglói fizetős parkolási rendszerrel kapcsolatos visszaélések miatt hallgatták ki. Vádat emeltek Baja Ferenc MSZP-s politikus és a szocialisták pártigazgatója, Molnár Zsolt ellen is, ők a vád szerint szintén több tízmilliós kenőpénzeket vettek át, amit egyaránt tagadnak.

Kapcsolódó
Reggel 6-kor volt házkutatás az egyik leggazdagabb magyar apjánál, azonnal meg is gyanúsították
A Jellinek Dániel milliárdos üzletember érdekeltségében álló Indotek Csoport két vállalata is fiktív számlákat fogadott be a Fuzik Zsolt-féle számlagyártól. Az egyik céget Jellinek 72 éves apja vezette, aki gyanúsított lett.