Belföld

HM: Nem telepít atomfegyvereket Kecskemétre az Egyesült Államok

Kim Jae-Hwan/SOPA Images/LightRocket via Getty Images
Kim Jae-Hwan/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

„Az Egyesült Államok az egyik európai katonai támaszpont kibővítését tervezi, hogy nukleáris harci repülőgépeket telepítsen a lehetséges orosz fenyegetés ellensúlyozásaként. A kormányzati beszerzési szerződések szerint az Egyesült Államok az európai védelmi kezdeményezésének részeként a kecskeméti légitámaszpont korszerűsítését tervezi” – olvasható abban a Mandineren megjelent írásban, amit a CEPER szemlézett a lap számára a brit Telegraph írásából.

Ahogy írják, az Egyesült Államok „az egyik európai katonai támaszpont kibővítését tervezi”, hogy nukleáris harci repülőgépeket telepítsen a lehetséges orosz fenyegetés ellensúlyozásaként. Konkrétan taktikai vadászrepülőgépek és stratégiai szállító repülőgépek elhelyezéséről írnak, tekintettel arra, hogy „Oroszország az évtized végére készen állhat a háborúra”.

Megkerestük a Honvédelmi Minisztériumot az ügyben, ahonnan viszont cáfolták a brit lap értesüléseit.

Az Amerikai Egyesült Államoktól olyan kérés, hogy Magyarország területén atomfegyver tárolására kerüljön sor, nem érkezett. Atomfegyverek behozatala a magyar kormány és az Országgyűlés hozzájárulása nélkül nem lehetséges. A kormány ilyen engedélyt nem adott és a jövőben sem tervez ilyenhez hozzájárulni

– szögezte le lapunk érdeklődésére a tárca.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik