Belföld

Jelent a Szuverenitásvédelmi Hivatal: a Transparency International átláthatatlan és káros Magyarország számára

Több hónapos vizsgálat zárult le.

A Szuverenitásvédelmi Hivatal (SZH) honlapján hétfőn megjelent egy jelentés a Transparency International Magyarország Alapítvány (TIM) tevékenységével kapcsolatban.

Ezekben az alábbi megállapításokat tette:

  • a Transparency International Magyarország Alapítvány (TIM) finanszírozásának, tevékenységének és kapcsolati hálójának áttekintése alátámasztja, hogy a vizsgált szervezet egy több mint harminc éve működő globális lobbihálózat részeként, a hálózat mögött meghúzódó nagyhatalmi érdekek mentén fejti ki politikai nyomásgyakorló tevékenységét.
  • A szervezetet működtető nemzetközi hálózat fő finanszírozói a Világbank legnagyobb szavazati erővel rendelkező államai, valamint az Európai Bizottság, de ott van a jelentős támogatók között a Soros Györgyhöz köthető Nyílt Társadalom Alapítvány is.
  • A TIM mögött meghúzódó nemzetközi hálózat által tematizált „átláthatóság”, „korrupcióellenesség” fogalmai nem a közélet tisztaságát, a piaci résztvevők közötti kiegyenlített versenyt szolgálják, hanem az amerikai gazdasági és politikai érdekek érvényesítésének fegyverei. A TIM ezen témák kisajátításával fejti ki Magyarországra káros, Magyarországot és a magyar állami intézményeket stigmatizáló, dezinformáción alapuló befolyásoló tevékenységét.

Az SZH jelentése szerint a korrupció-érzékelési index és annak felhasználása a dezinformáció minden formai kellékével rendelkezik, dezinformációnak tekinthető, mivel alkalmas arra, hogy valótlan állításokat igaznak tüntessen fel.

A TI által évente közreadott korrupció-érzékelési index módszertana manipulatív, a módszertan a korrupció-érzékelési indexet alkalmassá teszi arra, hogy azzal országok nemzetközi megítélését befolyásolják. A TIM ennek a tudományosnak álcázott felmérésnek a kommunikációjával próbálja Magyarországot és a magyar államigazgatási szerveket rossz színben feltüntetni. A szervezet az Európai Bizottságnak készített, dezinformációt tartalmazó árnyékjelentéseivel valódi politikai, gazdasági és társadalmi károkat okoz Magyarországnak. Az „árnyékjelentések” elkészítésének módszertana a magyar társadalom számára rejtve marad, miközben az erre épülő dezinformációs kampány Magyarország politikai és gazdasági érdekérvényesítő képességének korlátozására tesz kísérletet a nemzetközi térben.

Múlt héten a HVG nyomán megírtuk, hogy

  • Lánczi Tamás elnök bruttó havi fizetése 5.483.520 forint, amely 8–10 ember átlagfizetésének felel meg, és Orbán Viktor havi bruttó 4,77 millió forintos miniszterelnöki fizetését is lekörözi – hozzátéve, hogy Orbán országgyűlési képviselő is, amiért mintegy 1,7 milliós havi díjazás jár neki. Lánczi, az alapbérén túl, évente félmillió ruhapénz és 411.885 forintnyi éves SZÉP-kártya-juttatást is kap, az állami vezetőknek járó Skoda Superb gépkocsi használata mellett.
  • Berzi Gergely elnökhelyettesnek 3.701.376 forint/hó bruttó fizetés, 450.000 forint/év ruhapénz, 361.475 forint/év SZÉP-kártya-juttatás és Budapest-bérlet jár. Szablics János elnökhelyettesnek 3.701.376 forint/hó bruttó fizetés, 450.000 forint/év ruhapénz, 411.885 forint/év SZÉP-kártya-juttatás, valamint állami vezetőknek járó Skoda Superb gépkocsi is jár, hivatali és magánhasználatra. Ezek a legtöbb miniszter bérét meghaladó fizetések.
  • A nemrég alakult Szuverenitásvédelmi Kutatóintézetet vezető, volt III/III-as tiszt, Horváth József bruttó fizetése 2.406.015 forint/hó, ami mellé 400.000 forint/év ruhapénz, 210.246 forint/év SZÉP-kártya-juttatás, továbbá (munkába járási támogatásként) 30 forint/kilométer költségtérítés jár.

A Szuverenitásvédelmi Hivatal éves büdzséjét nemrég több mint 6 milliárd forintra emelték.

Kapcsolódó
Hízik a Szuverenitásvédelmi Hivatal büdzséje: milliárdos irodabérlés, 14 fős elnöki titkárság, elektromos kisteherautó
A Lánczi Tamás vezette szervezet költségvetése a Gazdasági Versenyhivatalt is lekörözte.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik