Belföld

Pankotai Lili pert vesztett első fokon a volt iskolája ellen

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Elveszítette első fokon a pert volt iskolájával szemben Pankotai Lili – derült ki a TASZ közleményéből, amit a 444 szemlézett.

Az aktivista helyzete akkor vett rossz fordulatot a pécsi Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziumban, amikor a tanártüntetések idején egyre több közéleti szerepet kezdett vállalni, határozottan kiállva a tüntetők mellett. A dolog annyira elmérgesedett, hogy Pankotai Lilinek végül iskolát kellett váltania az érettségi évében, de a Pécsi Törvényszék szerint ez nem sértette meg a személyiségi jogait.

Pankotai Lili 2022 október 23-án szólalt fel a fővárosban tartott tanártüntetésen, ami után a pécsi gimnázium hivatalosan is elhatárolódott tőle. A következő hetekben Pankotait nyomás alá helyezte az intézmény, osztályfőnöke többször kiküldte óráról, egy ízben pedig közvélemény-kutatást tartott az iskola a tanárok között, hogy szeretnék-e tovább tanítani az aktivistát. Az igazgató végül közölte a diákkal, hogy a tanárai egy embert leszámítva úgy döntöttek, hogy nem szeretnének vele tovább együttműködni. Pankotai végül iskolát váltott, volt intézményét pedig a TASZ segítségével beperelte.

A mostani ítélet szerint ugyanakkor nem történt jogsértés az iskola részéről, az indoklás szerint azért nem, mert Pankotai tüntetésen elmondott beszéde csak részben volt politikai vélemény, emiatt pedig nem élvezi a politikai véleményekre vonatkozó jogi védelmet.

A bíróság a politikai véleménynyilvánítást nagyon szűken értelmezte, és miután talált formális okot arra, ahogy az iskola Pankotai Lilivel bánt, azt már nem vizsgálta, hogy emellett volt-e szó zaklatásról. Ez az ítélet azért szomorú, mert nem szab annak gátat, hogy az iskolák elbátortalanítsák a diákjaikat a közéleti részvételtől

– mondta az ítélethirdetés után Zeller Judit, a TASZ jogásza.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik