Belföld

Betegként tartják kórházban az elhagyott babákat, mert a gyerekvédelem csődben van

Lakatos Péter / MTI
Képünk illusztráció!
Lakatos Péter / MTI
Képünk illusztráció!

Nem tud lépést tartani a gyerekvédelem a kórházban hagyott újszülöttekkel: legalább 2000 nevelőszülő hiányzik a rendszerből, így 280–300 kisbaba kénytelen az élete első hónapjait a kórházban tölteni egészségesen is, sokszor az egyik intézményből küldözgetik a másikba vizsgálatokra, hogy valahogy bent tudják őket tartani – hívta fel rá a figyelmet a Népszava.

„Egy pici babánál mindig lehet találni valamilyen betegséget, sárgaság, nátha, egyéb, így az ellátásukat egy darabig maga a társadalombiztosítás finanszírozza” – állította egy volt, vidéki kórházigazgató a Népszavának, amely szerint mindez arra utal, hogy mostanra intézményesült a „trükközés” a kórházakban, olyan sok az elhagyatott kisbaba. Így a kórházak betegként látják el ezeket az egészséges babákat, ami pluszfeladatot ad az intézménynek és a csecsemőkre is drámai hatással van.

Borsod-Abaúj-Zemplénben olyan sok az elhagyott kisbaba, hogy ott külön csecsemőotthont hoztak létre a központi kórház területén, ahol jelenleg 40 csecsemőt látnak el a lap szerint.

A helyzet olyan drámai, hogy nevelőszülői toborzókampányt indított az SOS Gyermekfalvak.

A kisbaba fekszik bent az inkubátorban vagy a kiságyban, nincs, aki odamenjen hozzá, majd, amikor elkezd sírni, a szobában levő anyuka, aki ott van a saját gyerekével, megsajnálja, ő veszi fel, hogy egy picit megnyugtassa, mert olyan kevés nővér van. Azok a kisbabák, akik így kezdik az életüket, megtanulnak inkább nem sírni

– mondja el egy nevelőszülő a szervezet kampányfilmjében.

Kapcsolódó
Tömegesen ragadhatnak a kórházakban a magukra hagyott kisbabák, hiába figyelmeztették a kormányt
Egy év alatt többszörösére nőtt azon kisbabák száma, akit a szüleik a kórházba hagytak, és akikről a gyerekvédelem nem tud gondoskodni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik