Belföld

A kormány szerint is emelni kellene a polgármesterek fizetését

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Cikkünk folyamatosan frissül.

Az őszi ülésszak első ülésének végén kérdések és azonnali kérdések hangzanak el hétfőn az Országgyűlésben. A parlamenti ülés napirend előtti felszólalásokkal kezdődött, az első felszólaló Kanász-Nagy Máté volt, az LMP-s politikus pedig többek közt arról beszélt, hogy az LMP a főpolgármester és a polgármesterek fizetésének emeléséről szóló törvényjavaslatot terjeszt a parlament elé.

A párt a főpolgármester havi juttatását a mindenkori nemzetgazdasági átlagbér hatszorosában, a kerületi, megyei jogú városi polgármesterek juttatását annak négyszeresében határozná meg.

Indul az új ciklus, itt van egy szimbolikus lehetőség, hogy megemeljük a polgármesterek fizetését

– fogalmazott az ülésen Kanász-Nagy.

Latorcai Csaba, a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára és miniszterhelyettes válaszában azt mondta, hogy a kormány számára kiemelten fontosak az önkormányzatok, és visszautasította az LMP-s politikus azon szavait, hogy „a kormány kisgömböc módjára hízlalta magát az önkormányzatok kárára”. A javaslatról azt közölte:

valóban megfontolandó javaslat, a kormány már régóta fontolja, hogy a polgármesterek bérét sávosan határozzák meg. (…) A javaslat nyitott kapukat dönget, ebben a formában ez a javaslat még további munkálatokat igényel.

Latorcai ugyanakkor hiányolja, hogy az LMP csak a polgármesterekre gondol, szerinte a kormány „a hétköznapi emberekre is gondol”.

Földi Judit (DK) azzal kapcsolatban kérdezte Pintér Sándor belügyminisztert, hogy a meddőségi kezelések államosítása óta egyre hosszabbak a várólisták és több mint 300 ezer magyar párt érint ma a meddőség. Ezért sokan inkább külföldre mennek, ahol több ezer eurót fizetnek ki az emberségesebb kezelésért. Földi kérdése, hogy mikor éri el az évi 30 ezer IVF-kezelést és mikor lesz több szakember a rendszerben?

A kérdésre Rétvári Bence úgy válaszolt, hogy növelték az állam által finanszírozott IVF-ciklusok számát, valamint ingyenessé tették a gyógyszereket és a vizsgálatokat. Rétvári szerint az évi 14 ezer beavatkozással megduplázódott a korábbi szám, és ez azt jelenti, hogy az államosítás sikeres volt.

Gurmai Zita a rendszeres emlővizsgálat és a mammográfia fontosságára hívta fel a figyelmet a mellrák megelőzésében, de a háziorvosok számának csökkenésével egyre kevesebben férnek majd hozzá a szaktanácsadáshoz és kevesebben jutnak majd el szűrésre. Gurmai szerint a kormány a szűrőprogramok szervezése helyett inkább lówellnessre költ, és kérdés, hogy a szűrővizsgálatok hogyan lesznek majd hozzáférhetők a vidéken, rosszabb körülmények között élők számára.

Rétvári azt válaszolta, hogy 49 szűrőcentrum van, és ez lefedi az egész országot, de fontos, hogy erre felhívják a figyelmet az egészségügyi irodák és a szűrőbuszok segítségével.

Ander Balázs (Jobbik) a hazai droghelyzet súlyosságára hívta fel a figyelmet, megfogalmazásában a sokszor Kínában kotyvasztott kábítószerek vadállatot csinálnak a kábítószer-fogyasztókból, utalva egy nemrég történt öcsödi gyilkosságra.

Hány áldozata lesz még ezeknek a veszett, drogos vadállatoknak?

kérdezte.

Rétvári szerint a Jobbik szövetségesei néhány éve a marihuána legalizációjáért kampányoltak, akkor a párt nem volt ilyen harcias. Ezzel szemben a Fidesz elfogadta Európa legszigorúbb büntető törvénykönyvét.

Tordai Bence (független) a sürgősségi fogamzásgátló-tabletta vénykötelességének megszüntetéséről kérdezte a kormányt, és arra hívta fel a figyelmet, hogy annak széles társadalmi elfogadottsága van, ráadásul az Európai Unión belül már csak Magyarországon van érvényben ilyen szabályozás. A felszólalás közben Novák Előd kiabált be.

Rétvári szerint nem a parlament hatáskörébe kellene utalni, hogy melyik készítmény legyen vényköteles és melyik nem, erre megvannak Magyarországon a hivatalos szervek. Annyit azért hozzátett, hogy orvosok látják, hogy egyes, magas hormontartalmú gyógyszerek miatt melyik igényli azt, hogy felügyelet mellett adják be.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik