Belföld

A kormányhivatalhoz fordul az új győri polgármester, miután a fideszes többség megcsorbította a jogköreit

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

Törvényességi felügyeleti eljárást kezdeményez a helyi kormányhivatalnál, és az Alkotmánybírósághoz fordul Pintér Bence, Győr ellenzéki polgármestere, miután a fideszes többség megcsorbította a jogköreit, értesült a 444.

A város új polgármesterétől az előző ciklus utolsó ülésén a törvényileg garantáltakon túl az összes jogkört elvették: az eddigi három helyett csak egy alpolgármestere lehet, társadalmi megbízásban, a bizottsági tagokra tett javaslatait felülírhatják, továbbá elvették az összes olyan pénzügyi mozgásterét is, ami elődjének, a fideszes Dézsi Csaba Andrásnak még megvolt.  Nem hagyhat például jóvá új, a költségvetésben nem szereplő feladatokat 300 milliós értékhatár alatt, a gazdasági társaságokkal kapcsolatos anyagi döntéseket is átruházzák a tulajdonosi jogokat gyakorló bizottsághoz.

Az új szmsz értelmében létrejött a Frakcióvezetők Értekezlete is, ahol minden frakcióvezetőnek és a polgármesternek van szavazati joga, de a közgyűlési súly arányában. Mivel a Fidesznek bő kétharmada van ebben a ciklusban, Pintér szerint az ő szavazata csak egyharmadot ér. Az újonnan létrejött testületnek nincs döntési jogköre, de a polgármestert köti az ottani szavazás, így Pintér szerint innentől a fideszes frakcióvezető dönt olyan alapvető kérdésekről, mint hogy milyen napirendi pontokról, mikor tárgyaljon a közgyűlés.

Az alakuló ülés napirendjét még Pintér Bence állíthatja össze, hiszen a frakciók hivatalosan csak az első ülésen alakulnak meg, így addig a Frakcióvezetők Értekezlete sem állhat fel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik