Élő Belföld

Orbán szerint két részletben jöhet a családi adókedvezmény megduplázása

A miniszterelnököt a közrádióban kérdezik aktuális és örökzöld témáiról.

Vége a péntek reggeli miniszterelnöki interjúnak

Véget ért a miniszterelnök pénteki interjúja.

Orbán a műsorban az ígéreteknek megfelelően kedvelt politikai témájára, a migrációra is kitért. Szerinte a migráció az egyik oka annak, hogy Nyugat-Európában egyre jobb eredményeket érnek el politikai szövetségesei. A magyar miniszterelnök a rádióban megismételte azt a korábban már többször elhangzott kormányzati fenyegetést, hogy az „illegális migránsokat” buszokkal fogják Brüsszelbe szállítani.

Orbán szerint a forint a libanoni konfliktus miatt romlik

A közel-keleti konfliktusról szólva beszélt erről a magyar miniszterelnök, de szóba hozta a magyar zsidó közösséget is.

Ez a háború a magyar állampolgárok egy bizonyos százalékát nagyon közelről érinti

– mondta Orbán, aki szerint ezeket az embereket meg kell védeni.

Orbán szerint az állami alkalmazottak nem tudnak lépést tartani a piacon dolgozókkal

Ma az állami szektorban dolgozók nem tudnak lépést tartani a miniszerelnök szerint a piacon dolgozókkal – ami alól fizetés tekintetében csak a tanárok és az orvosok jelentenek kivételt.

A miniszterelnök szóba hozta a vízügyi dolgozók alacsony fizetését is, ami a hetekkel ezelőtti árvíz idején lett téma. Szerinte ennek emelése a következő.

Három év múlva elérhető az egymillió forintos átlagjövedelem

Orbán a fizetésekről is beszélt, miután megállapította, hogy az árak nem növekednek tovább, az inflációt sikerült megállítani.

Ha a munkáltató és a munkavállaló meg tud egyezni a magas bérben, akkor „Amerika van” – fogalmazott a kormányfő.

Orbán megígérte, hogy három év múlva elérhető az egymillió forintos átlagjövedelem.

A járműipar szempontjából az európai piac hátrányt jelent Magyarországnak

Orbán szerint van, ahol jó, de van, ahol nehézségekkel néz szembe a magyar gazdaság. A turizmus rekordévet zár, az élelmiszeripar is jó állapotban van, de a járműipar szempontjából az európai piac most hátrányt jelent Magyarországnak.

Orbán úgy látja, a legfontosabb kérdés, hogy az embereknek van-e munkája. Szerinte most több álláshely van Magyarországon, mint dolgozni tudó és akaró ember. A miniszterelnök szerint ezt az állapotot fenn kell tartani.

Orbán úgy véli, a munkaerő minőségének is köze van ahhoz, hogy Magyarországon növekedés van.

Nem szabad elcsábulnunk

A kormány célja, a 3-6 százalékos gazdasági növekedés volt, mégis 1, 3 százalékos volt a bővülés – szembesítette a miniszterelnököt a növekedés aktuális számaival a műsorvezető. A miniszterelnök a felvetés elől kitért.

„Most óriási a csábítás, hogy Magyaroroszág a figyelmét a külpolitikára és a nemzetközi politikára fordítsa” – mondta Orbán Viktor.

De nekünk nem szabad elcsábulnunk

– fogalmazott, hozzátéve, hogy a saját ügyeinkkel kell foglalkozni. Példaként említette többek között a fizetéseket.

Ha gazdaságról van szó, a miniszterelnök szerint az Európai Unió gazdasági hidegháborút folytat – ennek alátámasztására a kínai járműiparra vonatkozó európai büntetővámokat említette.

Hamarosan kezdődik a pénteki rádióinterjú

Orbán Viktor miniszterelnök beszél pénteken reggel a Kossuth Rádióban. A műsorvezető, Törőcsik Zsolt szerint a következő témák kerülnek elő:

  • semleges gazdaságpolitika,
  • migráció,
  • háború.

A további várható témák között lehet még Magyar Péter, miután a közrádió Krónika című műsorában péntek reggel többször előkerült a Tisza Párt szombatra tervezett tüntetése is, amelyet a közmédia székháza elé szerveznek. A reggeli híradások szerint erőszakos tüntetéstől tartanak, többek között fejszével felfegyverkezve érkező tüntetőket is emlegetettek.

Nem lenne meglepetés, ha szóba kerülne a budapesti közgyűlés az épp esedékes alakuló ülés kapcsán, noha Orbán előtt épp Szentkirályi Alexandra szólalt meg a műsorba.  Szóba jöhet még a SPAR és a magyar kormány harca is.

Olvasói sztorik