A következő élő közvetítés része Az szmsz-módosításról nem sikerült megállapodni, megszavazták a BKK-rendészetet – megtartották a fővárosi közgyűlés alakuló ülését

Fidesz: Nem csak a BKK-n, hanem mindenhol jobb lenne több járőr

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Szentkirályinak is volt egy, a Fővárosi Önkormányzati Rendészettel (FÖRI) kapcsolatos előterjesztése, ami nem szerepelt az alakulóülés meghívóján. Erről a benyújtó azt mondta, hogy az önkormányzatnak alapvető kötelezettsége, hogy részt vegyen a főváros rendjének, rendezettségének fenntartásában. A Fidesz frakcióvezetője szerint a Tarlós-érában volt rendes együttműködés a FÖRI és a rendőrség között, látható eredmények is voltak. Azt gondolja, a város egészét kell nézni, nem lehet annak egy szeletét önkényesen kiválasztani. Ez utóbbival Vitézy Dávid egyik főpolgármesteri kampányígéretére, a BKK rendészetre utalt.

A Fidesz-frakció arra tett javaslatot, hogy a város rendjének visszaállítása érdekében mérjék fel tisztességesen, illetve készüljön intézkedési terv arról, hogyan lehet a budapestiek biztonsági érzetét növelni, legyen szó a parkok, terek, forgalmas vagy kevésbé fontos csomópontok környezetéről, vagy akár a BKK járatokról is.

A Fidesz azt is indítványozta, hogy a főpolgármester egyeztessen a Belügyminisztériummal, a rendőrség és a közterület-felügyelet járőrőzései pedig ugyanolyan mértékűek legyenek, mint 2019 előtt. Szentkirályi szerint a biztonság kérdésén túl túl például ha valaki lát egy egyenruhást, akkor nem a közeli falat fogja graffitizésre választani, vagy nem a közelben fog könnyíteni magán.

Keszthelyi Dorottya, a DK képviselője örül annak, hogy az itt lakók szubjektív biztonságérzetét ilyen fontosnak tarja Szentkirályi, ők is így gondolkoznak. A módosító javaslatuk a fideszes indítványt azzal egészíti ki, hogy szerintük a városban ezer államilag engedélyeztetett dohánybolt van, amik „közterületi gócpontként” problémát jelentenek ezen a téren. Ezért azt javasolják, hogy adják vissza azt a jogot a települési önkormányzatoknak, hogy szabályozhassák ezek nyitvatartását.

Keszthelyi szerint a módosító javaslat jelzés arról is, hogy az állami kötelező rendvédelmi feladatok ellátása elengedhetetlen a budapestiek biztonságához, és arról is, hogy a lakosok az elismert rendőri hivatás megerősítését szeretnék a belügytől. Szerinte ebben is egyetértenek Szentkirályiékkal.

A szavazás során a fideszes képviselők tartózkodásával támogatták a módosító indítványt, az előterjesztést pedig a Kutyapárt tartózkodásával az egész testület támogatta.

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik