Belföld

Megszűnt a volt DK-s polgármester által alapított Tisza Sziget

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Valószínűleg történelmet csináltunk, mert mi lehetünk az első (de nem az utolsó sziget), mely megszűnt

– közölte lapunkkal Szabó Loránd, Dombóvár egykori DK-közeli polgármestere.

A várost 17 évig vezető Szabó arról tájékoztatta a Tisza Pártot, hogy a csoportalakításhoz szükséges tíz alá esett az általa szeptember elején alapított dombóvári, 424-es Tisza Sziget taglétszáma, mivel a többség – beleértve Szabót – kilépett.

Magyar Péter a júniusi választások után jelentette be, hogy hozzálát a pártépítéshez, amelynek egyik elemét a polgári körök mintájára létrehozott, 10–50 fős Tisza Szigetek képezik. Ezek nem a párt helyi alapszervezetei, hanem a Tisza mozgalmi bázisát jelentő civil egyesülések, ám – ahogy azt Szabó esete mutatja – a szigetek alapításának feltételei nem voltak tisztázottak.

Miután 24.hu beszámolt arról, hogy a volt városvezető Tisza Szigetet alapított, a pártelnök közölte, hogy az egyesülésekhez nem csatlakozhatnak többek között szándékos bűncselekmény elkövetéséért elítélt emberek, parlamenti pártok volt és jelenlegi országgyűlési képviselői, illetőleg képviselőjelöltjei, valamint egykori MSZMP-tagok sem. Szabót korábban hivatali visszaélés és felbujtóként elkövetett sikkasztás miatt elítélték, bár – mivel előzetes mentesítést kapott – nem számít büntetett előéletűnek. Továbbá 2022-ben az ellenzéki összefogás képviselőjelöltje volt (emellett egy időben a DK választókerületi elnöke). Magyar egy, a Szabó szerepvállalásáról érdeklődő kommentre úgy válaszolt: „Jeleztük neki, hogy nem felel meg a feltételeknek.”

A Tisza Párt cikkünk megjelenése előtt lapunkat arról tájékoztatta, nem számít, ki milyen politikai múlttal csatlakozik a szigeteikhez. Arra a kérdésünkre, hogy létezik-e jogi természetű kizáró ok, nem válaszoltak.

A múlt héten Szabó lapunknak azt írta, az ügy kapcsán egyeztetett a Tiszával, de nem jeleztek neki semmit az új feltételekről.

Miután közösségünkben felmerült a Tisza Sziget alapításának a gondolata, felkerestem a megyei koordinátort, és tájékoztatást kértem tőle. Tudta ki vagyok, tisztában volt a múltammal, semmi kizáró okot nem hozott fel, sőt úgy éreztem, hogy örül a csatlakozásunknak. Azóta többször értekeztünk, elkezdtünk szervezni »szigetes« programokat

számolt be Szabó Loránd az egyesülete Facebook-oldalán, a Magyar által támasztott új feltételrendszert kritizálva. Szerinte a Tisza elnöke „láthatóan kapkodva, átgondolatlanul, zsigerből” hozta meg a döntését. „Sajnos úgy látom, hogy 2026 tekintetében nálunk már most eredményt lehet hirdetni, hiszen mindkét működő Tisza Szigetet lefejezték” – írta Szabó, utalva a másik dombóvári csoportosulásra, amelyet Tigelmann Péter, Szabó egykori alpolgármestere, az Együtt-PM korábbi országgyűlési képviselőjelöltje alapított, és amely ezek szerint szintén befejezi a működését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik