Belföld

Rendőrség vizsgálja Koltay András MCC-s másodállását

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu
Polt Pétert a kormányközeli Mathias Corvinus Collegium kifizetéseiről kérdezték.

A legfőbb ügyész ezúttal is feljelentésként értékelte Vadai Ágnes (DK) kérdését, amelyet elbírálásra a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodához továbbított. Az ellenzéki politikus azt követően fordult Polt Péterhez, hogy a Direkt36 arról írt, hogy a miniszterelnök politikai igazgatójához, Orbán Balázshoz köthető Mathias Corvinus Collegium (MCC) a magyar felsőoktatási viszonyokhoz képest kiugró fizetést ad egyes oktatóknak, így Koltay Andrásnak a Nemzeti Média-és Hírközlési Hatóság (NMHH) és a Médiatanács elnökének.

Vadai Ágnes felidézte, hogy a médiahatóság mellett ő vezeti az MCC Szólásszabadság Műhelyét is. A Direkt36 birtokába jutott tavalyi bérezési adatokkal kapcsolatos dokumentumok alapján a szervezeti egység éves bérköltsége – adókkal, járulékokkal  – 12 millió forint volt, miközben Koltay András volt a szervezet egyetlen munkatársa, félállásban. Az iratok szerint heti 20 órás dolgozóként volt nyilvántartva. Az oknyomozó portál birtokába került belső nyilvántartás alapján ugyanakkor vezetőként nem lehetett sok dolga, 2023-ban a műhelynek más munkatársa, de még úgynevezett műhelytagja sem volt, vagyis korábbi MCC-s hallgató sem végzett kutatásokat. Bár a műhely eredményeinek felsorolásában szerepel, hogy volt több publikációjuk, konferenciájuk, két kurzusuk, ezekről részleteket nem közöltek.

A beszámolóban szerepelt, hogy Koltay András előadó volt harminckét rendezvényen. Ezek közül kettőt szervezett az MCC, így nem világos, a többin milyen minőségben vett-e részt. Az iratokon kívül több kollégiumi forrás – akik ugyanabban az épületben dolgoznak, ahol a műhely is működik – is azt mondta, nem tudnak semmilyen jelentős oktatási tevékenységet kötni Koltayhoz és az általa vezetett műhelyhez.

Többen – köztük diákok is – a portáltól értesültek arról, hogy Koltaynak köze van az MCC-hez, mert az elmúlt évben egyszer sem látták az intézményben. A Direkt36 kereste a médiahatóság elnökét, rákérdeztek arra, miként oldotta meg ezt a munkamennyiséget az NMHH-s főállása és egyéb elfoglaltságai mellett, de nem reagált, így azt sem árulta el, pontosan mekkora nettó összeget kap MCC-s munkájáért.

A Direkt36 szerint vannak olyan műhelyek is, ahol kiemelt szakmai munka folyik, és a fizetések sem kiugróak, de a dokumentumok alapján a milliós fizetésekhez nem mindig társul érdemi oktatási munka. A Direkt36 megkeresésére az MCC sajtóosztálya azt válaszolta, hogy a pénzügyi adatokban van pontatlanság, de nem árulták el, ez alatt mit értenek. Azt hangsúlyozták, hogy munkatársaik „hazai és nemzetközi szinten jegyzett szakemberek, akik egytől egyig szakmájuk legjobbjai közé tartoznak és az MCC meghatározó oktatói”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik